Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Násilí v rodině (KPG / KNAVR)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPG / KNAVR - Násilí v rodině, Pedagogická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Předmět seznamuje studenty s problematikou domácího násilí a dalších forem násilného chování v rodinném prostředí, řešení problematiky a možnostech práce s pachatelem a obětí.1. Základní pojmy problematiky. Související legislativa.2. Domácí násilí, základní formy, pachatelé a oběti.3. Násilí na dětech - sexuální zneužívání, případové studie.4. Násilí na dětech - psychické a fyzické týrání, případové studie.5. Násilí na dětech - sekundární viktimizace, systémové týrání a Münchhausenův syndrom by proxy, případové studie.6. Násilí na seniorech.7. Násilí a závislosti.8. Násilí a odlišný životní styl, sekty, kulty.9. Úloha policie, sociálních pracovníků, intervenčního centra a dalších zaangažovaných organizací při řešení případů domácího násilí.10. Přednáška Policie České republiky o problematice domácího násilí.11. Rozbor případových studií.

Literatura

HIRIGOYEN, M. F. Psychické násilí v rodině a v zaměstnání. Praha, 2002. ISBN 80-200-0994-9.SPURNÝ, J. Psychologie násilí. Praha, 1996. ISBN 80-85858-30-4.VÁGNEROVÁ, M. Psychopatologie pro pomáhající profese. Praha: Portál, 2000. ISBN 80-7178-496-6.VYKOPALOVÁ, H. Sociálně patologické jevy v současné společnosti. Olomouc: UP Olomouc, 2001. Tošnerová, T. Špatné zacházení se seniory a násilí v rodině. Průvodce pro zdravotníky a profesionální pečovatele. Praha, 2000. ISBN 80-238-9505-2.

Požadavky

75% docházka na výuku. Aktivní účast na seminářích - hodnocení aktivity studenta je součástí závěrečného hodnocení.

Garant

PhDr. Linda Švrčinová, Ph.D.

Vyučující

PhDr. Linda Švrčinová, Ph.D.