Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Ústavní péče (KPG / KPUST)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPG / KPUST - Ústavní péče, Pedagogická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Základní pojmový aparát (rozdíl mezi ústavem - pobytovým zařízením, stacionářem apod.). Funkce ústavů, historický exkurz do starého Řecka. Ústavy v období první republiky, reálný socialismus. Alternativy k ústavní péči v současné moderní společnosti. Pravidla a sankce v ústavech. Práce s klienty v ústavech. Denní programy. Rizika ústavní péče. Efektivita ústavní péče.

Získané způsobilosti

Student se umí orientovat v systému ústavní péče dle jednotlivých ministerstev, zná historický vývoj a současné trendy v ústavní péči s důrazem na individuální potřeby klientů.

Literatura

Kratochvíl S. Terapeutická komunita. Praha Academia, 1979. Matoušek O. Ústavní péče. Praha Portál, 1999. ISBN 80-85850-76-1.Murlpachr P. Vývoj ústavní péče (filosoficko-historický pohled). MU Brno, 2001. ISBN 80-210-2512-3.Matoušek O. Základní sociální práce. Praha Portál, 2001. ISBN 80-7178-473-7.Matoušek O. a kol. Základy sociální práce I. Praha Portál, 2001. ISBN 80-7178-473-7.

Požadavky

Po absolvování předmětu by studenti měli být schopni popsat a vysvětlit vývoj a nové iniciativy v oblasti ústavní péče, srovnat možnosti ústavní a neústavní péče,uvést jejich klady a zápory,zhodnotit jejich efektivitu, popsat a interpretovat ústav jako specifické teritorium,definovat možná rizika ústavní péče pro klienta a pro personál, popsat, interpretovat a aplikovat pravidla práce s klientem v rámci ústavní péče.Vypracování seminární práce n zadané téma.

Garant

Mgr. Dagmar Pitnerová, Ph.D.