Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Dětská práva (4) (KPG / MDĚPR)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPG / MDĚPR - Dětská práva (4), Pedagogická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Základní pojmy problematiky. Vývoj postavení společnosti k dítěti. Historie a vývoj boje za dětská práva. 2. Základní právní dokumenty v oblasti dětských práv. Organizace a orgány angažující se v problematice dětských práv. 3. Úmluva o právech dítěte, její obsah. Reakce Výboru pro dětská práva OSN na zprávu o stavu a plnění dětských práv v České republice. 4. Trestné činy na dětech - sexuální zneužívání, dětská pornografie a dětská prostituce. Syndrom CAN. 5. Sociálně patologické jevy jako porušování dětských práv - alkoholismus a jiné závislosti u dětí a jejich rodičů. 6. Náhradní rodinná péče jako řešení problému porušování práv dítěte v rodině. Funkce orgánu sociálně-právní ochrany dětí. 7. Sociálně patologické jevy jako porušování dětských práv - agresivita, šikana, týrání dětí. 8. Sociálně patologické jevy jako porušování dětských práv - dětská práce, vykořisťování dětí, otroctví, zanedbávání školní docházky. Děti ve válce, dětští vojáci. 9. Sociálně patologické jevy jako porušování dětských práv - diskriminace, intolerance, rasová nesnášenlivost, xenofobie, negativní postoje vůči odlišným jedincům. 10. Sociálně patologické jevy jako porušování dětských práv - radikalismus, sektářství. 11. Světové problémy týkající se dětí, zdravotnická péče, úloha UNICEF a WHO v řešení globálních problémů. Další světové problémy porušování dětských práv.

Získané způsobilosti

Teoretická znalost a praktická schopnost aplikace právních norem v daném právním odvětví.

Literatura

Úmluva o právech dítěte. Zákon č. 359/1999 Sb., o sociálně-právní ochraně dítěte, ve znění pozdějších předpisů. Zákon č. 94/1963 Sb., o rodině, ve znění pozdějších předpisů. DUNOVSKÝ, J., DYTRYCH, Z., MATĚJČEK, Z. Týrané, zneužívané a zanedbávané dítě. Praha, 1995. ISBN 80-7169-192-5.BŮŽEK, A., MICHALÍK, J. Informatorim (nejen) o právech dítěte se zřetelem k otázkám výchovy a vzdělávání. Olomouc, 2002. ISBN 80-244-0054-5.www.detskaprava.cz

Požadavky

75% docházka na výuku, aktivní účast na seminářích ? hodnocení aktivity studenta je součástí závěrečného hodnocení.

Garant

JUDr. Zdenka Nováková, Ph.D.