Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Metody pedagogického výzkumu (KPG / MMEPV)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPG / MMEPV - Metody pedagogického výzkumu, Pedagogická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Empirický výzkum v pedagogice, jeho druhy a hlavní fáze. Měření v pedagogickém výzkumu a vybrané metody sběru dat v pedagogických výzkumech. Základní metody deskriptivní a induktivní statistiky používané při zpracování výsledků výzkumu. Grafické metody prezentace výsledků výzkumu. Struktura závěrečné výzkumné zprávy.

Získané způsobilosti

Student bude umět charakterizovat vědecký výzkum a jeho specifika v oblasti sociálních věd a pedagogiky. Bude znát základní metody a techniky sběru dat, konstrukci výběrového souboru a základní charakteristiky popisné statistiky. Student bude schopen popsat metody ověřování výzkumných hypotéz, statistické testy významnosti a popsat data, na nichž je může použít. Dovede popsat normální rozdělení dat a jeho vlastnosti. Bude schopen ověřovat výzkumné hypotézy. Umí použít korelační analýzu v pedagogickém výzkumu. Dovede aplikovat vhodné grafické znázornění dat. Je schopen napsat závěrečnou výzkumnou zprávu.

Literatura

Disman, M. Jak se dělá sociologická znalost. Chráska, M. Metody pedagogického výzkumu. CHRÁSKA, M. Metody pedagogického výzkumu. Praha, 2007. ISBN 978-80-247-1369-4.Průcha, J. Pedagogický výzkum: Uvedení do teorie a praxe. Gavora, P. Úvod do pedagogického výzkumu. PRŮCHA, J. Pedagogický výzkum : Uvedení do teorie a praxe. Praha, 1995. ISBN 80-7184-132-3.ŠVEC, V. (ed.) aj. Slovník pedagogické metodologie. Brno, 2005. ISBN 80-7315-102-2.Keith, F. Punch. Úspěšný návrh výzkumu. GAVORA, P. Úvod do pedagogického výzkumu. Brno, 2000. ISBN 80-85931-79-6.CHRÁSKA, M. Úvod do výzkumu v pedagogice : Základy kvantitativně orientovaného výzkumu. Olomouc, 2006. ISBN 80-244-0765-5.

Požadavky

Vypracování projektu empirického pedagogického výzkumu.

Garant

PhDr. René Szotkowski, Ph.D.

Vyučující

PhDr. René Szotkowski, Ph.D.