Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Učební úlohy v práci učitele (KPG / MUUPU)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPG / MUUPU - Učební úlohy v práci učitele, Pedagogická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Vztah výukových cílů a učebních úloh, taxonomie učebních úloh podle Tollingerové, vybrané typy učebních úloh, metodika tvorby učebních úloh a jejich souborů, hodnocení učebních úloh v učebnicích, diferenciace učebních úloh, učební úlohy jako zdroj aktivizace žáků, příprava učitele na efektivní práci s učebními úlohami.

Získané způsobilosti

Po absolvování předmětu by měli být studenti schopni definovat pojem učební úloha, objasnit vztah výukových cílů a učebních úloh, vysvětlit význam učebních úloh pro žáka i pro pracovní činnost učitele, vyjmenovat a charakterizovat různé typy učebních úloh (podle taxonomie Tollingerové), posuzovat didaktickou hodnotu souborů učebních úloh, posuzovat kvalitu a obtížnost učebních úloh v učebnicích svých předmětů, analyzovat, hodnotit a vytvářet učební úlohy podle zadaných kritérií.

Literatura

OBST, O. Didaktika sekundárního vzdělávání. Olomouc, 2006. ISBN 80-244-1360-4.NIKL, J. Metody projektování učebních úloh. Hradec Králové, 1997. ISBN 80-7041-230-5.KALHOUS, Z., OBST, O. Školní didaktika. Praha, 2003. ISBN 80-7178-253-X .HOLOUŠOVÁ, D. Učební úlohy. In Vysokoškolská pedagogika-kurz VYSPA. Praha, 2006. ISBN CD-ROM.BEDNAŘÍKOVÁ, I. Jak psát "distančně". Olomouc, 2007. ISBN 978-80-244-1681-6.HOLOUŠOVÁ, D., TOLLINGEROVÁ, D. Kognitivní výcvik. Text pro výcvik dovednosti hodnotit kognitivní náročnost učebních úloh. Praha, 1984. ISBN ÚÚVPP.ŠVEC, V. Praktikum didaktických dovedností. Brno, 1996. ISBN 80-210-1365-6.

Požadavky

Plnění individuálních i skupinových praktických úkolů, analýza učebních úloh v konkrétních učebnicích, vytvoření vlastního souboru učebních úloh.

Garant

doc. PhDr. Iveta Bednaříková, Ph.D.