Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Výzkumné aktivity a základy věd. práce (KPG / MVAVP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPG / MVAVP - Výzkumné aktivity a základy věd. práce, Pedagogická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Základy vědecké práce, metodologie vědy. Etika vědecké práce. Přístupy kvantitativního výzkumu a kvalitativního výzkumu, jejich teoretické pozadí. Metody a techniky sběru dat a jejich aplikace. U kvantitativního výzkumu: výběr výzkumné techniky, výběr vzorku, reprezentativita, pilotáž, předvýzkum, výzkum, třídění dat prvního a druhého stupně. Interpretace výsledků výzkumu. Aplikace metod relační analýzy a statistických testů významnosti. U kvalitativního výzkumu: návrh výzkumného designu, volba technik sběru údajů, teoretická citlivost, způsob zápisu dat, triangulace, atd. Prezentace výsledků výzkumu.

Získané způsobilosti

Student bude umět použít metody a techniky jak kvantitativního, tak kvalitativního výzkumu na téma v oblasti pedagogiky. Bude schopen zpracovat data, zápsat je, použít metody grafického zobrazování dat, v případě kvantitativního výzkumu aplikovat popisnou statistiku a tatistické analýzy a testy, grafické metody prezentace výsledků výzkumu. Bude umět sestavit závěrečnou výzkumnou zprávu. Bude znát etické principy související s realizací výzkumu.

Literatura

ŠVÁŘÍČEK, R., ŠEĎOVÁ, K. Kvalitativní výzkum v pedagogických vědách. Praha, 2007. ISBN 978-80-7367-313-0.GAVORA, P. Úvod do pedagogického výzkumu. Brno: Paido, 2000. ISBN 80-85931-79-6.Chráska, M. Úvod do výzkumu v pedagogice: Základy kvantitativně orientovaného výzkumu. Olomouc: Nakladateství Univerzity Palackého, 2003. ISBN 80-244-0765-5.ŠVEC, Š. a kol. Metodologie věd o výchově. Brno, 2009. ISBN 798-80-7315-192-8.Hendl, J. Přehled statistických metod zpracování dat. Portál, Praha, 2006. ISBN 80-7367-123-9.Pelikán,J. Základy empirického výzkumu pedagogických jevů.Praha:Karolinum.2011. Skutil,M.akol. Základy pedagogicko-psychologického výzkumu pro studenty učitelství.Praha:Portál.2011.

Požadavky

Vypracování zadaných příkladů výzkumné práce.

Garant

PhDr. René Szotkowski, Ph.D.