Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Leisure time of adults and elderly peopl (KPG / NATPP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPG / NATPP - Leisure time of adults and elderly peopl, Pedagogická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Specifika volného času v období dospělosti a stáří. Příprava na stáří. Penzionování jako významný moment z hlediska volného času stárnoucího člověka, ztráta životního programu a druhý životní program. Volnočasové aktivity seniorů a faktory ovlivňující jejich obsah. Společenské kontakty seniorů. Vzdělávání seniorů jako volnočasová aktivita. Kluby pro seniory a další instituce pro volný čas seniorů. Plánování a projektování volnočasových aktivit seniorů na úrovni komunity, obce a regionu. Volný čas seniorů v zařízeních sociálních služeb.

Získané způsobilosti

Student získá způsobilost rozumět problematice volného času dospělých a seniorů a působit v této oblasti.

Literatura

Bočková,V. a kol. Aktuální problémy výchovy a vzdělávání dospělých. Miniskriptum. Olomouc 1994. 50 s. Sýkorová, D. Autonomie ve stáří - Kapitoly z gerontosociologie. Praha, 2007. ČORNANIČOVÁ, R. Edukácia seniorov. Bratislava, 1998. ISBN 80-223-1206-1.HAŠKOVCOVÁ, H. Fenomén stáří. Praha, 1989. Petřková, A., Čornaničová, R. Gerontagogika: Úvod do teorie a praxe edukace seniorů. Olomouc, 2004. HAŠKOVCOVÁ, H. Manuálek sociální gerontologie. Brno, 2002. ISBN 80-7013-365-5.Rheinwaldová, E. Novodobá péče o seniory. Praha, 1999. HÁJEK B., HOFBAUER, B., PÁVKOVÁ, J. Pedagogika volného času. VÁŽANSKÝ, M. Základy pedagogiky volného času. Brno, 2001.

Požadavky

Zpracování projektu jednorázové akce v oblasti volného času nebo zájmového vzdělávání vybrané cílové skupiny dospělých či seniorů. Projekt bude zahrnovat vymezení hlavního a dílčích cílů akce, charakteristiku cílové skupiny a pořadatele, návrh způsobu propagace, popis organizačního zajištění (personální, materiální, prostorové a jiné požadavky), časový harmonogram přípravy i průběhu, vodítka pro následnou evaluaci a orientační finanční rozvahu. Kontrola a zhodnocení individuální práce bude provedeno před udělením kolokvia.

Garant

doc. PhDr. Iveta Bednaříková, Ph.D.Mgr. Pavla Vyhnálková, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Pavla Vyhnálková, Ph.D.