Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Dějiny správy (KPG / NKDSP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPG / NKDSP - Dějiny správy, Pedagogická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Historický vývoj českých zemí (Čechy, Morava, Slezsko, Lužice)2. Moc, panství, autorita, byrokracie (teoretický úvod do problematiky výkonu správy)3. Patrimoniální panství (dvorská správa, hradská správa, městská správa)4. Budování stavovské společnosti (zemské a krajské sněmy a soudy)5. Správa v období habsburské monarchie - cesta k byrokratizaci6. Osvícenský absolutismus a demokratizace habsburské monarchie.7. Správní systém období Československé republiky.8. Protektorátní správa (1939-1945)9. Správa v období komunistického Československa.

Získané způsobilosti

Po absolvování disciplíny bude student schopen:- identifikovat základní vývojová stádia veřejné správy,- charakterizovat systém veřejné správy v těchto stádiích,- vysvětlit místní odlišnosti správy v hlavních částech historických zemích Koruny české,- popsat vývoj klíčových oblastí výkonu správy (státní správa, samospráva, regionální (městská a krajská správa, soudní správa, finanční správa, církevní správa).

Požadavky

Aktivní účast na výuce.Zpracování seminární práce na téma Vývoj vybrané insituce veřejné správy (její historické kořeny)Diskuse nad seminární prací a nad zadanou otázkou v rámci kolokvia

Garant

Mgr. Pavel Neumeister, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Pavel Neumeister, Ph.D.