Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Genderové aspekty výchovy (KPG / NKGAV)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPG / NKGAV - Genderové aspekty výchovy, Pedagogická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Gender studies a výchova: uvedení do problematiky, vymezení terminologie a přístupů.Interdisciplinární pojetí genderové problematiky.Výchova jako socializační proces: biologické a kulturní determinanty výchovy, genderová socializace, genderové stereotypy.Sociální role jako determinant výchovy. Identita jako problém genderové výchovy.Historické pojetí a proměny výchovy z hlediska gender: socio-kulturní konstrukty společnosti, středověký diskurs, novověký diskurs.Institucionalizace vzdělávání: kurikulární diference vzdělání dívek a chlapců, pohlavně homogenní a heterogenní školní třídy.Současná problematika genderové výchovy: vymezení sociálních rolí, vlivy masmédií na utváření současné genderové identity mládeže. Česká škola a otázka genderové výchovy. Genderová diferenciace v práci učitele.

Získané způsobilosti

Získané způsobilosti bude možné uplatnit ve společenské, ale i pedagogické praxi.

Literatura

JANOŠOVÁ, P. Dívčí a chlapecká identita: vývoj a úskalí. Praha : Grada., 2008. BABANOVÁ, A. Genderově citlivá výchova: kde začít?. Praha : Žába na prameni., 2007. SMETÁČKOVÁ, I., VLKOVÁ, K. Gender ve škole. Praha : Otevřená společnost., 2005. BABANOVÁ, A. Genderovou optikou: zaměřeno na český vzdělávací systém. Praha : Gender Studies., 2008. OAKLEY, A. Pohlaví, gender a společnost. Praha : Portál., 2000. SMETÁČKOVÁ, I. Příručka pro genderově citlivé vedení škol. Praha : Otevřená společnost., 2007. JARKOVSKÁ, J. Rovné příležitosti dívek a chlapců ve vzdělávání. Brno : Nesehnutí., 2005. HRDLIČKOVÁ, A. Úvod do gender studies. České Budějovice : VŠ evropských a regionálních studií., 2007.

Požadavky

Studenti a studentky se budou aktivně podílet na diskusích a cvičeních v rámci výuky.

Garant

Mgr. Eva Dvořáková Kaněčková, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Eva Dvořáková Kaněčková, Ph.D.