Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Sociologie rodiny a výchovy (KPG / NPSRV)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPG / NPSRV - Sociologie rodiny a výchovy, Pedagogická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Vymezení sociologie výchovy a sociologie vzdělání, předmět a metody. Historický vývoj směřující ke konstituování sociologie výchovy. Sociologie výchovy z pohledu konsensualistického, konfliktologického a interpretativního paradigmatu. Socializace - sociologický přístup, diference od pedagogického a psychologického. Sociologie výchovy a rozvrstvení společnosti - teorie sociální a kulturní reprodukce. Sociologie výchovy ve vztahu k dětství, mládeži, dospělosti a seniorům. Rodina a gender ve výchově a vzdělávání. Postindustriální společnost a výchovy a vzdělání, znalostní společnost.

Získané způsobilosti

Studenti budou schopni charakterizovat sociální dopady na vzdělávací systém prezentované sociologií rodiny a sociologií výchovy.

Literatura

Rabušicová, M. K sociologii výchovy, vzdělání a školy. Brno: MU, 1991. Havlík, R., Koťa, J. Sociologie výchovy a školy. Praha: Portál, 2002. PROKOP, J. Škola a společnost v kritických teoriích druhé poloviny 20. století. Praha, 2005. Galla, K.:. Úvod do sociologie výchovy. Praha: SPN, 1967. Katrňák, T. Odsouzeni k manuální práci. Praha: SLON, 2004. Illich, I. Odškolnění společnosti: polemický spis. Praha: SLON , 2001. DOPITA, Miroslav. Pierre Bourdieu o umění, výchově a společnosti: reflexe sociologie praxe Pierra Bourdieua v české sociologii. Olomouc: UP, 2007. KRAUS, B. Sociální aspekty výchovy. Hradec Králové, 1999. ISBN 80-7041-135-X.De Singly, F. Sociologie současné rodiny. Praha, 1999.

Požadavky

Kurz si klade za cíl seznámit studenty s metodami, předmětem a úhly pohledu sociologie.

Garant

PhDr. Vladimíra Kocourková, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Tomáš KadlecMgr. Pavel Neumeister, Ph.D.