Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Didaktika psychologie a pedagogiky 1 (KPG / NSDP1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPG / NSDP1 - Didaktika psychologie a pedagogiky 1, Pedagogická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Didaktika psychologie jako hraniční vědní disciplína. Vzdělávání učitelů předmětu pedagogika a psychologie. Profil absolventa učitelského studia pedagogika a psychologie. Charakteristika osobnosti učitele pedagogiky a psychologie. Didaktické zásady. Vyučovací hodina psychologie a další organizační formy vyučování. Skupinové vyučování. Vyučovací metody. Problémové vyučování. Projektové metody na SZŠ. Cvičení v hodinách psychologie. Aktivizační didaktické metody. Přehled, funkce v učebním procesu studentů. Vysvětlení podstaty ? brainstorming, inscenační metody, hraní rolí, čtením a psaním ke kritickému myšlení, model EUR, psychohry. Psychologická a didaktická analýza učiva. Metody pedagogické diagnostiky žáka a třídy.

Literatura

PRŮCHA, J. Alternativní školy. Portál., 1996. CHRÁSKA, M. Didaktické testy. Brno, 1999. ISBN 80-85931-68-0.ŠTURMA, J. Didaktika pedagogiky. Hradec Králové, 1989. VALIŠOVÁ, A., SINGULE, F., VALENTA, J. Didaktika pedagogiky. Praha, 1990. KASÍKOVÁ, H. Kooperativní učení - kooperativní škola. Praha : Portál, 1999. MAŇÁK, J. Nárys didaktiky. Brno, 2003. ISBN 80-210-3123-9.Kalhous, Z., Obst, O. Školní didaktika. Praha: Portál, 2002. ISBN 80-7178-253-X.

Požadavky

Znalost školní didaktiky. Zpracování scénáře pro projekt "metodický balíček" k zápočtu. Student představí a obhájí ve výuce scénář k připravovanému metodickému balíčku ke zvolenému tématu z učiva psychologie a pedagogiky.

Garant

Mgr. Jitka Nábělková, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Jitka Nábělková, Ph.D.PhDr. Danuška Tomanová, CSc.Mgr. Jitka Nábělková, Ph.D.PhDr. Danuška Tomanová, CSc.