Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Interakční komunikativní výcvik (KPG / NSIKV)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPG / NSIKV - Interakční komunikativní výcvik, Pedagogická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

I. část - příprava na cvičení (teoretická východiska, zásady práce s výcvikovou skupinou); II. část - cvičení (interakční etudy; modelové situace, skupinové diskuse)Vývoj řeči z hlediska ontogenetického a fylogenetického, biologické základy řeči, hlasový aparát, péče o hlas.Teorie komunikace, sociální komunikace, přenos informací, mem jako jednotka kulturní informace, gesta a rituály v komunikaci.Rétorika, verbální a nonverbální komunikace, umění sebeprezentace, hlasový a písemný projev.Komunikace ve skupině, aktivizační metody (brainstorming, dílna budoucnosti, pojmové mapy, ITV, EUR).Konstruktivismus v pedagogické komunikaci. Teorie učení, psychoneuroimunologie, neurodidaktika. Emoční inteligence, empatie, sebereflexe.Komunikativní kompetence v kurikulárních dokumentech ČRSpecifika a zásady pedagogické komunikace, komunikativní dovednosti, interakční styl učitele.Monolog a dialog ve vyučování, paralingvistické a extralingvistické prostředky komunikace.Konflikt a možnosti jeho řešení. Patologické způsoby komunikace, narušená komunikační schopnost, mezní a kritické situace v pedagogické komunikaci.Komunikace v rámci multikulturní společnosti, genderově korektní způsob vyjadřování v pedagogické komunikaci.Média jeko prostředky pedagogické komunikace (učební texty, audio a video, multimédia, ICT). Videotrénink interakcí.

Získané způsobilosti

Studenti by měli být schopni prakticky aplikovat vědomosti ze sociální komunikace, sociální pedagogiky, vývojové, pedagogické a sociální psychologie při řešení modelových situací.Plnění praktických úkolů by mělo rozvíjet studentovy dovednosti v oblasti komunikace, empatie, kooperace a asertivity.Studenti by měli umět pracovat se základními pojmy z oblasti komunikace, vyjmenovat a specifikovat jednotlivé typy komunikace a analyzovat pravidla, která přispívají k účinné sociální komunikaci. Současně by měli disponovat dovedností aplikovat veškeré získané znalosti při hodnocení vlastního projevu a vytyčování cílů svého osobního rozvoje v této oblasti. Praktická část výuky by jim měla prostřednictvím simulovaných situací pomoci získat zpětnou vazbu o vlastním vystupování a umožnit jim zlepšit svůj slovní projev, nonverbalitu i styl jednání s lidmi.

Literatura

BEDNAŘÍKOVÁ, I. Sociální komunikace. Olomouc, 2006. ISBN 80-244-1357-4.KOMÁRKOVÁ, R., SLAMĚNÍK, I., VÝROST, J. Aplikovaná sociální psychologie III. Sociálněpsychologický výcvik. Praha: Grada Publishing, 2001. ISBN 80-247-0180-4.HERMOCHOVÁ, S. Hry pro dospělé: komunikace a vytváření skupin, poznávání, vcítění a sebeprosazování, hry pro rozvoj skupiny, téma jako základ interakce. Praha: Grada Publishing , 2004. ISBN 80-247-0817-5.MUSILOVÁ, M. Interakce učitele a žáka: cvičebnice. Olomouc: UP, 2002. MĚCHUROVÁ, A. Jak dobře mluvit a úspěšně jednat. Praha, 1992. ISBN 80-85469-32-2.EYROVI, L. R. Jak naučit děti hodnotám. Praha, 2000. KŘÍŽ, P. Kdo jsem, jaký jsem. Kladno, 2005. ISBN 80-239-4669-2.MAREŠ, J., KŘIVOHLAVÝ, J. Komunikace ve škole. Brno, 1995. ISBN 80-210-1070-3.KŘIVOHLAVÝ, J. Konflikty mezi lidmi. Praha, 2008. ISBN 978-80-7367-407-6.VALENTA, J. Manuál k tréninku řeči lidského těla (didaktika neverbální komunikace). Kladno, 2004. ISBN 80-239-2575-X.KŘIVOHLAVÝ, J. Tajemství úspěšného jednání. Praha, 1995. ISBN 80-856-2384-6.VALENTA, J. Učíme (se) komunikovat. Kladno, 2005. ISBN 80-239-4514-9.GAVORA, P. . Učitel a žáci v komunikaci. Brno: Paido, 2005. ISBN 80-7315-104-9.

Požadavky

Aktivní účast ve výuce. Plnění individuálních teoretických i praktických úkolů. Samostatné vystoupení (studenti odevzdávají písemnou přípravu ? etuda, dramatizace, sokratovský dialog, vedení panelové diskuse) v průběhu výuky. Samostatné studium literatury. Splnění požadavků zápočtového testu.

Garant

PaedDr. Alena Jůvová, Ph.D.

Vyučující

PaedDr. Alena Jůvová, Ph.D.