Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Právní minimum pro učitele (KPG / PRAMI)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPG / PRAMI - Právní minimum pro učitele, Pedagogická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Právo, prameny práva, právní normy2. Právní odvětví práva soukromého3. Právní odvětví práva veřejného4. Prameny právní úpravy na úseku školství5. Organizace veřejné správy na úseku školství6. Školský rejstřík7. Školská právnická osoba8. Soustava fungování předškolního, základního, středního, uměleckého, jazykového a vyššího odborného vzdělávání9. Školská zařízení, ústavní výchova10. Rozhodovací procesy ve školství11. Právní postavení pedagogického pracovníka

Získané způsobilosti

Osvojit si znalost základních ustanovení norem veřejnoprávních a soukromoprávních odvětví souvisejících s problematikou školství,soukromým a veřejným sektorem, schopnost aplikace těchto právních norem do praxe.

Literatura

HÝBLOVÁ, R. Školská legislativa. Olomouc, 2010. GERLOCH, A. Teorie práva. Plzeň, 2009. Zákon č. 561/2004 Sb., o předškolním, základním, středním, vyšším odborném a jiném vzdělávání, ve znění pozdějších předpisů. Zákon č. 563/2004 Sb., o pedagogických pracovnících a o změně některých zákonů, ve znění pozdějších předpisů. Zákon č. 111/1998 Sb., o vysokých školách a o změně a doplnění dalších zákonů, ve znění pozdějších předpisů. NOVÁKOVÁ, Z. Bezpečnost a ochrana zdraví žáků na školách - školní a pracovní úrazy. Olomouc: VUP Olomouc, 2007. ŠOUKAL, J., DRÁPAL, D., LUKOVSKÝ, Z. Řízení a rozhodování v trestních věcech mladistvých. Praha, 2000. ISBN 80-86412-05-9.JEMELKA, L. Správní řád - komentář. C.H.Beck Praha, 2011. VALENTA, J. Zákon o pedagogických pracovnících. Praha: ASPI, 2006.

Požadavky

Aktivní účast v hodině, plnění zadaných úkolů, prokazatelná znalost probírané materie u zkoušky.

Garant

JUDr. Zdenka Nováková, Ph.D.