Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Ruština pro začátečníky (KPG / RJZ2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPG / RJZ2 - Ruština pro začátečníky, Pedagogická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Jazykové cvičení je dvousemestrální navazující kurz, určený především pro úspěšné absolventy kurzu RJZ1 v zimním semestru. Další zájemci budou smět kurz navštěvovat teprve po úspěšném napsání vstupního testu (proběhne v prvním týdnu semestru), který pokrývá rozsah učiva předchozího semestru (min. první tři lekce Radugy + zpracované kopie poskytnuté studujícím v ZS). Kurz je určen pro začátečníky - nefilology, kteří již znají azbuku a získali minimální komunikativní dovednosti, studující PdF jsou přijímáni do kurzu přednostně. Za minimálně 80% aktivní účast v hodinách (celkem 90 minut týdně), zpracování krátkého referátu o ruských reáliích, úspěšné napsání průběžných testů a za splnění závěrečného zápočtového testu získá zájemce dva kredity.Materiály používané v hodinách: učebnice, pracovní sešit a kazety Raduga I, v letním semestru nejméně v rozsahu lekcí 4-6 (v případě nouze stačí i zmenšené kopie vybraných lekcí). Na začátku kurzu získají studenti/studentky od vyučující také další kopie (cca 30 listů přehledné gramatiky ruského jazyka, které se jim budou hodit i v případě, že by chtěli v dalším akademickém roce v ruštině pokračovat). Cílem kurzu je připravit zájemce, aby dokázali adekvátně reagovat písemnou i ústní formou v základních komunikativních situacích (seznámení se, představení se, bližší a přesnější popis předmětů a osob kolem sebe, reagování v běžných komunikativních situacích na ulici, na univerzitě, doma...). Hodiny budou vedeny tak, aby se výrazně rozšířila slovní zásoba a prohloubila zběhlost v hledání neznámých výrazů ve slovníku. V kurzech se používají autentické nahrávky namluvené rodilým mluvčím, adaptované i autentické texty, součástí bude i jedna hodina věnovaná sledování vybraného ruského filmu (s komentářem). Po předchozí přípravě bude studující schopen porozumět základním údajům při poslechu nahrávky zpráv v přirozeném tempu řeči z internetového rádia.Od studujících se očekává především samostatná a svědomitá domácí příprava na hodiny, která bude pravidelně ověřována diktáty i jiným způsobem.V případě kolize rozvrhu můžete po domluvě a zapsání se na kurz RJF2 navštěvovat výuku se skupinou RJZ2.Na setkání s Vámi se v letním semestru 2007/2008 těšíMgr. Jitka PorupkováInformace najdete také na http://cjp.upol.cz/

Literatura

KLAPAL,V. Konverzační texty pro posluchače PdF UP - neruštináře. Olomouc:RUP, 1990. JELÍNEK,S. a kol. Paduga 1,2. Vysokoškolská učebnice konverzace (podle odborného zaměření studijního oboru posluchače). Plzeň, 1996.

Požadavky

Minimálně 80% aktivní účast v hodinách (celkem 90 minut týdně), zpracování krátkého referátu o ruských reáliích, úspěšné napsání průběžných testů, splnění závěrečného zápočtového testu.

Garant

PhDr. PaedDr. Václav Klapal, Ph.D.

Vyučující

PhDr. PaedDr. Václav Klapal, Ph.D.