Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Agresivita a šikana ve školách (KPG / ŠIAK)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPG / ŠIAK - Agresivita a šikana ve školách, Pedagogická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Předmět uvádí studenty do obsahu problematiky šikany a jevů s ní spojených.1. Základní pojmy problematiky. MŠMT ČR a jeho postoj k šikaně a souvisejícím sociálně patologickým jevům. Úloha školy v problematice, metodik prevence, výchovný poradce, minimální preventivní program.2. Šikana a agresivita, prameny agresivity.3. Šikana ve škole, případové studie, možnosti řešení.4. Psychologie skupiny, skupinová hierarchie, skupinová pravidla a sankce, konformita.5. Kyberšikana, prevence, bezpečnost internetového prostředí.6. Agresivita motivovaná odlišností a nesnášenlivostí, rasismus, xenofobie, intolerance.7. Mobbing a bossing jako formy šikany.8. Domácí násilí jako forma šikany mezi partnery.9. Agresivita na seniorech.10. Násilí a odlišný životní styl, sekty, kulty.

Literatura

ČERMÁK, I., HŘEBÍČKOVÁ, M., MACEK, P. Agrese, identita, osobnost. Brno, 2003. ISBN 80-86620-06-9.KOLÁŘ, M. Bolest šikanování. Cesta k zastavení epidemie šikanování ve školách. Praha, 2001. ISBN 80-7178-513-X.ELLIOTTOVÁ, Michele. jak ochránit své dítě. Praha: Portál, 1995. ERB, Helmut H. Násilí ve škole a jak mu čelit. Praha: AMULET, 2000. KOLÁŘ, Michal. skrytý svě šikanování ve školách. Příčiny, diagnostika a praktická pomoc. Praha: Portál, 1997. KOLÁŘ, Michal. Bolest šikanování. Cesta k zastavení epidemie šikanování ve školách. Praha: Portál, 2001. KOUKOLÍK, František, DRTILOVÁ, Jana. Zlo na každý den. Život s deprivanty I. Praha. MAKROPULOS, 2001. Metodický pokyn ministra školství, mládeže a tělovýchovy k prevenci a řešení šikanování mezi žáky škol a školských zařízení. In Věstník MŠMT ČR, 2001, roč. 57, sešit 1. ŘÍČAN, Pavel. Agresivita a šikana mezi dětmi. Jak dát dětem ve škole pocit bezpečí. Praha: Portál, 1995. ERB, H. H. Násilí ve škole a jak mu čelit. Praha, 2000. ISBN 80-86299-22-8.HIRIGOYEN, M. F. Psychické násilí v rodině a v zaměstnání. Praha, 2002. ISBN 80-200-0994-9.

Požadavky

75% docházka na výuku. Aktivní účast na seminářích - hodnocení aktivity studenta je součástí závěrečného hodnocení.

Garant

PhDr. Linda Švrčinová, Ph.D.