Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Sociologie rodiny a výchovy (KPG / SRVMK)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPG / SRVMK - Sociologie rodiny a výchovy, Pedagogická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Výchova je v rámci této disciplíny chápána jako specifická sociální instituce, která má určité funkce nejen vůči jedinci, ale také vůči celé společnosti. Významnou součástí disciplíny je také zaměření se na současnou školu, a to především na moderní, či spíše postmoderní teorie školy a její funkce. V rámci podkapitoly věnované sociologii rodiny se student seznámí se sociologickými přístupy k rodině, jako specifické sociální skupině a instituci. Pozíornost bude věnována problematice současných funkcí rodiny, vlivu rodinného prostředí na vývoj jedince, na jeho další začleňování do společnosti.

Získané způsobilosti

Student bude umět chápat rodinu a výchovu v historických, makro i mikrosociálních kontextech. Bude znát základní kulturní, psychologické a biologické faktory formující instituci rodiny a výchovné instituce.

Literatura

Možný, I. Rodina a společnost. Praha, 2008. ISBN 9788086429878 .Kraus, B. Sociologické problémy výchovy. Hradec Králové, 1978. Rabušicová, M. K sociologii výchovy, vzdělání a školy. Brno, 1991. Giddens, A. Sociologie. Praha: Argo, 1999. Singly, F. Sociologie současné rodiny . Praha, 1999. ISBN 8071782491.null

Požadavky

Docházka a aktivní účast na přednáškách/seminářích: 30%. Závěrečná zkouška: 40%. Seminární práce 30%

Garant

PhDr. Vladimíra Kocourková, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Pavel Neumeister, Ph.D.