Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Úvod do sociologie kultury a umění (KPG / USKUB)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPG / USKUB - Úvod do sociologie kultury a umění, Pedagogická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Umění jako sociální jev, sociální funkce umění. Sociologie umění jako žánr uměnovědného výzkumu: hlavní teoretické koncepty. Sociální role umělce ve společnosti. Recepce umění (autonomie umění, umělecký konzum, preference). Vývoj kulturního průmyslu dějiny masových a elektronických médií. Fungování současného kulturního průmyslu (produkce, promotion, marketing, cílové skupiny, nové způsoby distribuce). Kritika masové kultury a kulturního průmyslu. Základy empirického výzkumy v sociologii umění a kultury. Současná česká umělecká kultura ve světle empirických výzkumů.

Získané způsobilosti

Po skončení kurzu budou studenti schopni rozumět důležitým teoretickým přístupům k umění jako sociálnímu jevu. Studenti budou znát základní pojmy a teorie v oblasti sociologie umění a měli by být schopni aplikovat tyto teoretické nástroje na konkrétní problémy z dějin umění a současného průmyslu umění.

Literatura

Graham, G. Filosofie umění. Brno: Barrister & Principal , 2004. HORÁKOVÁ, Hana. Kultura jako všelék. Praha: Sociologické nakladatelství, 2012. ISBN 978-80-7419-103-9.ECO, Umberto. O zrcadlech a jiné eseje. Znak, reprezentace, iluze, obraz. Praha: Mladá fronta, 2002. ISBN 80-204-0959-9.Kulka, T. Umění a kýč. Torst, Praha , 2000. Zahrádka, Pavel. Vysoké versus populární umění. Olomouc: Periplum, 2009. Kroeber, A.L., Kluckhohn, C. Kritický nástin systémů a definic kultury. Brno: KKS, 1970. Arendtová, H. Krize kultury. Praha: Mladá fronta, 1994. Kraus, W. Kultura a moc. Olomouc: Votobia, 1993. DOPITA, Miroslav. Pierre Bourdieu o umění, výchově a společnosti: reflexe sociologie praxe Pierra Bourdieua v české sociologii. Olomouc: UP, 2007. ECO, Umberto. Skeptikové a těšitelé. Praha: Svoboda, 1995. Bourdieu, Pierre. Teorie jednání. Praha: Karolinum, 1998.

Požadavky

Docházka a aktivní účast na přednáškách: 10%. Závěrečná zkouška (test): 90%.

Garant

Mgr. Pavel Neumeister, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Tomáš KadlecGiuseppe Maiello, Ph.D.Mgr. Pavel Neumeister, Ph.D.