Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Theory and methodology of science (KPG / X4TMS)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPG / X4TMS - Theory and methodology of science, Pedagogická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1) Formulace výzkumného problému, formulace výzkumné otázky, hodnocení stavu poznání problematiky ? přehledová studie, odborné zdroje (odborné časopisy a literatura, práce s odbornými databázemi a databázemi dotazníků a testů ? C.E.E.O.L., ERIC, PAO, PIO, ProQuest, PSYNDEXplus with Testfinder, Springer Link, Wiley Interscience)2) Pojetí vědy, výzkumu z pozic positivismu a neopositivismu (Comte, Durkheim, Carnap), teorie falzifikace (Popper), paradigmat ve vědě (Kuhn), hermeneutiky (Gadamer), sociologického obratu ve filosofii vědy.3) Teoretický výzkum: Formulace výzkumné otázky, přehled literatury a zdrojů k tématu, reflexe a identifikace problémů a kritérií, návrh teoretické formulace odpovědi a hypotéza, zapojení do diskursu vztahujícího se k problému, upřesňováni teoretické hypotézy, přijetí či vyvrácení, diskuse o dopadu teorie (Švec a kol. 2009, Fay 2002).4) Historie a současný stav kvantitativních výzkumů v pedagogice, teoretická východiska a volba kvantitativní metodologie, výhody a nevýhody kvantitativní metodologie ve vztahu k výzkumnému problému, hypotézy, volba adekvátních metody sběru dat, metody ověřování hypotéz, věcné a statistické hypotézy ve výzkumu.5) Teoretická východiska a volba kvalitativní metodologie, výhody a nevýhody kvalitativní metodologie ve vztahu k výzkumnému problému, etnografický, fenomenologický, narativní, dramaturgický přístup, analýza údajů. Induktivní analýza. Tématická analýza. Zakotvená teorie, výsledky kvalitativního výzkumu a jejich prezentace.6) Smíšený design výzkumu, jeho výhody a nevýhody.7) Etické zásady vědecké a výzkumné a publikační práce.

Získané způsobilosti

Studenti budou schopni:1) analyzovat a zhodnotit českou a zahraniční odbornou literaturu a výstupy databází s cílem teoretického ukotvení témat disertačních prací, výstupem předložený projekt disertační práce2) rozpoznat a srovnat přínos jednotlivých pojetí a modelů vědy pro výzkum v pedagogice,3) propojit teorie s metodologií a konkrétními metodami výzkumu v pedagogice, doloženo v předloženém projektu disertační práce,4) popsat a srovnat metodologické přístupy ke zkoumání pedagogické reality 5) navrhnout design výzkumu v pedagogice, doložit v předloženém projektu disertační práce 6) osvojit si etické zásady ve vědě a výzkumu.

Literatura

Silverman, D. Ako robiť kvalitatívny výskum. Bratislava: Pegas, 2005. ISBN 80-551-0904-4.FAJKUS, Břetislav. Filosofie a metodologie vědy. Praha: Academia, 2005. deMARRAIS, K., LAPAN S. D. (eds.). Foundations for Research: Methods of Inquiry in Education and the Social Sciences. Mahwah: Lawrence Erlbaum Associates , 2004. ISBN 0-8058-3650-0.ŠVAŘÍČEK R., ŠEĎOVÁ, K. Kvalitativní výzkum v pedagogických vědách. Praha: Portál, 2007. ISBN 978-80-7367-313-0.CHRÁSKA, M. Metody pedagogického výzkumu. Praha, 2007. ISBN 978-80-247-1369-4.Strauss, A., Corbinová, J. Základy kvalitativního výzkumu. Boskovice: Nakladatelství Albert, 1999. Šanderová, J. Jak číst a psát odborný text ve společenských vědách. Praha, 2009. ŠVEC, Š. a kol. Metodologie věd o výchově. Brno, 2009. ISBN 798-80-7315-192-8.Fay, B. Současná filosofie sociálních věd. Multikulturní přístup. Praha: SLON, 2002. Kerlinger, F. N., Chmelař, V., & Smékal, V. Základy výzkumu chování: pedagogický a psychologický výzkum. Praha: Academia, 1972.

Požadavky

Zpracování výzkumného projektu disertační práce.

Garant

doc. PhDr. Miroslav Chráska, Ph.D.