Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Sociální pedagogika a ped. volného času (KPG / XSPVC)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPG / XSPVC - Sociální pedagogika a ped. volného času, Pedagogická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Výchova jako součást procesu socializace v současné postmoderní společnosti. Prostředí a výchova, typologie prostředí, funkce prostředí ve výchově, analýza jednotlivých základních typů prostředí v současnosti (rodina, škola, vrstevnické skupiny, lokální prostředí). Ohrožení rozvoje osobnosti dětí a mládeže v současném prostředí. Životní a výchovné situace, jejich charakteristika a analýza. Krizové životní situace a jejich zvládání, sociální opora. Práce sociálních pedagogů v terénu, charakteristika, specifika této práce (komunitní práce, práce s minoritami a rizikovými skupinami). Specifika metodologie sociální pedagogiky. Stručné seznámení s vybranými metodickými a právními aspekty organizování volnočasových činností. Cílem je podat stručný přehled základních znalostí, aktuálních informací a praktických doporučení pro orientaci v této problematice. Výběr a náplně jednotlivých témat vycházejí ze současných potřeb praxe, různých odborných zdrojů a pedagogických zkušeností. V úvodu je věnován prostor základní právní terminologii, vztahu práva a volného času a zotavovacím akcím. Těžiště spočívá v zaměření na nejčastější volnočasové činnosti, u kterých jsou uvedeny bezpečností specifika a metodické poznámky, širší prostor je věnován lyžařským výcvikovým zájezdům. Nedílnou součástí je oblast zdravovědy - povinnosti zdravotníka, postup v případě úrazu a oblast první pomoci.

Získané způsobilosti

Student bude schopen popsat vývoj sociální pedagogiky a pedagogiky volného času jako vědní disciplíny. Bude schopen charakterizovat předmět a metody sociální pedagogiky a pedagogiky volného času.

Literatura

FILIPCOVÁ, B. Člověk, práce, volný čas. Praha: Svoboda, 1966. HOFBAUER, B. Děti, mládež a volný čas. Praha: Portál, 2004. KLAPILOVÁ, S. Kapitoly ze sociální pedagogiky. Olomouc: UP, 1996. BAKOŠOVÁ, Z. sociálna pedagogika. Vybrané kapitoly. Bratislava: FF UK, 1994. KRAUS, B. Sociální aspekty výchovy. Hradec Králové: Gaudeamus, 1999. BLÁHA, V. aj. Výchova mimo vyučování. Praha: SPN, 1990.

Požadavky

Dle dispozic garanta.

Garant

doc. Mgr. Štefan Chudý, Ph.D.