Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Dějiny Evropské unie (KPO / DEU)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPO / DEU - Dějiny Evropské unie, Právnická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Témata přednášek:Idea sjednocené EvropyMeziválečné snahy o sjednocení EvropySnahy o sjednocení Evropy v letech 1945-1949Evropská integrace v letech 1950-1957Evropská integrace v letech 1958-1968Evropská integrace v letech 1969-1983Evropská integrace v letech 1984-1992Evropská integrace v letech 1993-2004Témata seminářů:Významné osobnosti evropské integrace (Spinelli, Monnet, Churchill, De Gaulle, Hallstein, Thatcher, Delors)Usmíření Francie a Německa- základ úspěchu evropské integrace?První rozšíření (Velká Británie, Irsko, Dánsko)Jižní rozšíření (Řecko, Španělsko, Portugalsko)Severní rozšíření (Rakousko, Švédsko, Finsko)Smlouva o ústavě pro Evropu

Získané způsobilosti

Studenti absolvující tento předmět získají znalosti a dovednosti potřebné k podrobnému pochopení historického pozadí evropské integrace.

Literatura

Gerbet, P. Budování Evropy. Karolinum, Praha, 2004. Dinan, D. Europe Recast. Palgrave, Houndmills, 2006. Gillingham, J. European Integration, 1950-2003: Superstate or New Market Economy?. Cambridge University Press. Fiala, P., Pitrová, M. Evropská unie. Brno: Centrum pro studium demokracie a kultury, 2003. Boker, Ch., North, R. Skryté dějiny Evropské integrace od roku 1918 do současnosti. Barristeer and Principal, Praha, 2006.

Požadavky

Pro ukončení předmětu je nezbytná aktivní účast na seminářích v rozsahu stanoveném vedoucím semináře a úspěšné zvládnutí zkoušky.Student je povinen pracovat se studijní oporou k předmětu po jejím zpřístupnění v e-learningovém prostředí EDIS (edis.upol.cz).

Garant

Mgr. Petra Měšťánková, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Petra Měšťánková, Ph.D.