Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základy ekonomie a národohosp. teorie 1 (KPO / ENHT1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPO / ENHT1 - Základy ekonomie a národohosp. teorie 1, Právnická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Ekonomický styl myšlení, ekonomie jako věda, vztah ekonomie a práva, metody zkoumání ekonomie. Efektivnost, základní ekonomické otázky.2. Členění ekonomie. Vztah mezi ekonomií a právem. Ekonomie versus ekonomika. Vývoj ekonomického myšlení, přehled hlavních směrů současného ekonomického myšlení. Ekonomické proudy, jejich stoupenci a ideologie. Prezentace názorů současných ekonomů.3. Tržní mechanismus, tržní subjekty, tržní síly, vymezení trhu, druhy trhů. Základní ekonomický koloběh (hmotné a finanční toky). Ekonomické subjekty, výrobní faktory a jejich ceny.4. Fungování tržního mechanismu, nabídka, poptávka (elasticita, substituční a důchodový efekt) na trhu statků a služeb, dokonalá a nedokonalá konkurence.5. Doprovodné jevy tržního mechanismu, nedokonalosti tržního mechanismu v obecné rovině, monopol, oligopol, externality, preference krátkodobého prospěchu před dlouhodobými cíli, majetková a společenská diferenciace.6. Specifické rysy trhů výrobních faktorů, zaměření na trh práce. Otázka významu pracovněprávní regulace, minimální mzda, diskriminace.7. Úvod do hospodářské politiky státu - pozice fiskální a monetární politiky v rámci hospodářské politiky státu v souvislosti s jednotlivými ekonomickými směry. Ekonomická funkce státu. Vztah mezi ekonomickou teorií a hospodářskou politikou, přehled nástrojů hospodářské politiky státu.8. Monetární politika I - vývoj a funkce peněz, peníze a teorie peněz ( kvantitativní teorie peněz). Funkce a formy peněz. Nabídka po penězích, poptávka po penězích, trh peněz.9. Monetární politika II - ČNB, nástroje monetární politiky, typy monetární politiky obecně a v grafickém znázornění včetně jejich dopadů na ekonomiku, komerční a centrální bankovnictví, bankovní rezervy. Měnová unie, perspektivy přijetí eura v ČR, budoucnost eura.10. Fiskální politika, ekonomická podstata daní, typy daní a daňová politika. Česká daňová soustava.11. Možnosti měření výkonu ekonomiky, externality, veřejné statky12. Hospodářské cykly, inflace, nezaměstnanost, stabilizační politika státu.13. Mezinárodní ekonomie, absolutní a komparativní výhody, cla, kvóty. Mezinárodní měnové vztahy., globalizace, integrace

Získané způsobilosti

Student:- vysvětlí fungování tržního mechanismu a jeho modifikace- zhodnotí potřebnost právní regulace hospodářské soutěže- posoudí možnosti hodnocení efektivnosti podniku- vysvětlí princip užitečnosti a shrne přínos jednotlivých ekonomických škol v této oblasti- definuje zvláštnosti trhů výrobních faktorů- vysvětlí funkce peněz v ekonomice, rozliší pojmy peníze a měna- popíše základní funkce kapitálových trhů- chápe základní vztahy práva a ekonomie

Literatura

Holman, R. a kol. Dějiny ekonomického myšlení. Praha: C.H.Beck, 2005. ISBN 79380-9.Holman, R. Ekonomie. 4. vydání. Praha: C. H. Beck, 2005. Salmuelson, P., Nordhaus, W., Mejstřík, M. Ekonomie. Praha, Svoboda, 1995. Sojka, M. Dějiny ekonomických teorií. Praha, Karolinum, 2000. Schiff, P., Schiff, A. Ekonomické bajky. Dokořán, 2010. Tomažič, I. a kol. Ekonomie pro právníky. Aleš Čeněk, Dobrá Voda, 2003. Hazlitt, H. Ekonomie v jedné lekci. Alfa Publishing, 2005. Slaný a kol. Makroekonomická analýza a hospodářská politika. C.H.Beck, 2003. Holman, R. Makroekonomie - středně pokročilý kurz. C.H.Beck, 2010. Rothbard, M.N. Základy ekonomie. Liberální institut, Praha, 2005. Hobza, V., Assenza, D., Zlámal, J. Základy ekonomie. Olomouc: Univerzita Palackého, 2006. Holman, R. Základy ekonomie pro studenty vyšších odborných škol a neekonomických fakult VŠ. Praha: C. H. Beck, 2000.

Požadavky

Pro ukončení předmětu je nezbytná aktivní účast na seminářích v rozsahu stanoveném vedoucím semináře a úspěšné zvládnutí kolokvia.Student je povinen pracovat se studijní oporou k předmětu po jejím zpřístupnění v e-learningovém prostředí EDIS (edis.upol.cz).

Garant

Ing. Jana Bellová, Ph.D.

Vyučující

Ing. Jana Bellová, Ph.D.