Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základy ekonomie a národohosp. teorie 2 (KPO / ENHT2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPO / ENHT2 - Základy ekonomie a národohosp. teorie 2, Právnická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Témata přednášek:1. Úvod do předmětu - organizace předmětu v rámci semestru, požadavky pro úspěšné absolvování předmětu. Úvod do mikroekonomie - co je to mikroekonomie, pozice v rámci ekonomie, základní metody mikroekonomické analýzy. Praktické příklady.2. Rovnováha na trhu, teorém pavučiny - divergující a konvergující pavučina. Regulované ceny, nedostatek a přebytek. Praktické příklady.3. Teorie spotřebitele I - úvod, definice užitku, kardinalistická a ordinalistická verze užitku. Zákon klesajícího mezního užitku. Praktické ukázky.4. Teorie spotřebitele II - rozpočtové omezení, rovnováha spotřebitele v kardinalistickém pojetí, poptávková křivka v kardinalistickém pojetí. Praktické příklady.5. Teorie spotřebitele III - rovnováha spotřebitele v ordinalistickém pojetí, poptávková křivka v ordinalistickém pojetí. Důchodový a substituční efekt a jeho grafické znázornění.6. Teorie spotřebitele IV - přebytek spotřebitele v kardinalistickém a ordinalistickém pojetí. Změny cen statků a důchodu spotřebitele a jejich vliv na linii rozpočtu.7. Teorie firmy I - základní východiska analýzy firmy, hranice produkčních možností, výroba v krátkém období - celkový, průměrný a mezní produkt.8. Teorie firmy II - výroba v dlouhém období, izokvanta, izokosta, příklady9. Teorie firmy III - náklady firmy v krátkém a dlouhém období10. Teorie firmy IV - příjmy firmy v krátkém a dlouhém období11. Teorie firmy V - volba výstupu v dokonale konkurenčním prostředí.12. Teorie firmy VI - volba výstupu v nedokonale konkurenčním prostředí

Získané způsobilosti

Studenti absolvující tento předmět získají znalosti a dovednosti v ekonomické problematice v kontextu s právem.

Literatura

Schiff, P., Schiff, A. Ekonomické bajky. Dokořán, 2010. Samuelson, P., Nordhaus W. Ekonomie. Victoria Publishing, Praha, 2000. Zlámal, J., Mendl, Z. Ekonomie nejen k maturitě I: Obecná ekonomie. Computer Media s.r.o., Kralice na Hané, 2007. ISBN 80-86686-76-0.Tomažič, I. a kol. Ekonomie pro právníky. Aleš Čeněk, Dobrá Voda, 2003. Hospodářské noviny, MF Dnes, Týdeník Euro a Ekonom. Holman, R. Mikroekonomie - středně pokročilý kurz. C. H. Beck, 2007. Macáková, M. a kol. Mikroekonomie - základní kurz. Malandrium, 2007. Hobza, V., Asenza, D., Zlámal, J. Základy ekonomie. Olomouc: Vydavatelsví UP, 2006.

Požadavky

Pro ukončení předmětu je nezbytná aktivní účast na seminářích v rozsahu stanoveném vedoucím semináře a úspěšné zvládnutí zkoušky.Student je povinen pracovat se studijní oporou k předmětu po jejím zpřístupnění v e-learningovém prostředí EDIS (edis.upol.cz).

Garant

Ing. Jana Bellová, Ph.D.

Vyučující

Ing. Jana Bellová, Ph.D.