Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Evropské politické myšlení (KPO / EPM)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPO / EPM - Evropské politické myšlení, Právnická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Témata přednášek:Úvod, základní termíny: Evropa, politika, myšleníSokrates a Platón (Ústava)Platón (Zákony)AristotelesPolitické teorie v období helénismuPatristika a politické myšlení pozdní antikyPolitické myšlení v období Scholastiky IPolitické myšlení v období Scholastiky IIRenesanční filozofie politikyHlavní osobnosti novověkého politického myšleníPolitické teorie 19. stoletíModerní politické myšlení ve 20. století

Získané způsobilosti

Studenti absolvující tento předmět získají znalosti v oblastech politické filozofie, evropských politických ideologií a dějin evropské politické kultury

Literatura

Adamová, K., Křížkovský, L. Dějiny myšlení o státě. Aspi, Praha, 2000. Janet, P. Dějiny vědy politické. J. Laichter, Praha, 1906. Horyna, B. Idea Evropy. Dokořán, Brno, 1998. Aristotelés. Politika. Nakl. Petr Rezek, Praha, 1996. Heywood, A. Politologie. Praha: Eurolex Bohemia, 2004. ISBN 80-86432-95-5.Scruton, R. Slovník politického myšlení. Brno: Atlantis, 1989. Platón. Ústava, Zákony. Nakl. Petr Rezek, Praha, 1994.

Požadavky

Pro ukončení předmětu je nezbytná aktivní účast na seminářích v rozsahu stanoveném vedoucím semináře a úspěšné zvládnutí zkoušky.Student je povinen pracovat se studijní oporou k předmětu po jejím zpřístupnění v e-learningovém prostředí EDIS (edis.upol.cz).

Garant

doc. PhDr. Pavel Hlavinka, Ph.D.

Vyučující

doc. PhDr. Pavel Hlavinka, Ph.D.