Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Instituce Evropské unie (KPO / IEU)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPO / IEU - Instituce Evropské unie, Právnická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Témata přednášekStruktura a postavení institucí v UniiHistorický vývoj institucí (Evropská rada, Rada, Komise, Evropský parlament)Výzkum institucí EU: Teorie, metody, zdroje, dataVzájemná interakce institucí v praxi: spolupráce a konkurenceDopady rozšíření na institucionální rámec a jeho činnostDemokratický deficit Unie: skutečný problém?Témata seminářů:Vstup ČR a její působení v EURozšíření EU: pro a proti a kam?Evropský parlament jako zástupce občanů EUPředsednictví UnieSmlouva o ústavě a Lisabonská smlouva: Změny pro institucionální rámec

Získané způsobilosti

Studenti absolvující tento předmět získají znalosti a dovednosti potřebné k pochopení fungování institucionálního systému EU jak v teoretické, tak praktické rovině.

Literatura

Zbíral, R. Institucionální rámec Evropské unie: právně-politologický pohled. Linde, Praha, 2007. Fiala, P., Pitrová, M. Evropská unie. Brno: Centrum pro studium demokracie a kultury, 2003. Nugent, N. Goverment and Politics of the European Union. Palgrave, Houndmills, 2006. Peterson, J., Shackleton, M. The Institutions of the European Union. Oxford University Press, 2006.

Požadavky

Podmínkou pro absolvování zkoušky je účast na seminářích, přednesení referátu a napsaní závěrečného testu.Student je povinen pracovat se studijní oporou k předmětu po jejím zpřístupnění v e-learningovém prostředí EDIS (edis.upol.cz).

Garant

doc. PhDr. Vlastimil Fiala, CSc.Mgr. Petra Měšťánková, Ph.D.JUDr. PhDr. Robert Zbíral, Ph.D.

Vyučující

doc. PhDr. Vlastimil Fiala, CSc.JUDr. PhDr. Robert Zbíral, Ph.D.