Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Filosofická propedeutika (KPO / NFIL)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPO / NFIL - Filosofická propedeutika, Právnická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Témata přednášek: :Indická filozofieČínská filozofiePředsokratovská filozofieSókratésPlatónAristotelesHelénistická filozofieKřesťanstvíPatristikaScholastikaRenesanční filozofieBarokní filozofieAnglický empirismusKantova filozofieRomanticko-idealistická německá filozofieIracionalismus a voluntarismusPozitivizmus, materialismus a marxismusPragmatismus a filozofie životaNová metafyzika a křesťanské filozofie 20. stoletíFenomenologie a existencialismusHermeneutika, strukturalismus a novopozitivizmusPostmoderní filozofie

Získané způsobilosti

Studenti absolvující tento předmět získají znalosti v rozsáhlé oblasti dějin filosofického myšlení od starověku po současnost a osvojí si dovednost abstraktního a kritického myšlení.

Literatura

Hlavinka, P. Dějiny filozofie jasně a stručně. Triton, Praha, 2008. Blecha, I. Filosofie - základní problém. Olomouc: FIN, 2004. Störing, H.J. Malé dějiny filozofie. Karmelitánské nakladatelství, Praha, 2007. Kunzmann, P. a kol. Encyklopedický atlas filozofie. Lidové noviny, Praha, 2001. Gaarder, J. Sofiin svět. Albatros, Praha, 2006. Anzenbacher, A. Úvod do filosofie. Praha: SPN, 1990. Jaspers, K. Úvod do filozofie. Oikoymenh, Praha, 1996. Významné spisy jednotlivých myslitelů (např. I. Kant: Základy metafyziky mravů, M. Heidegger: Bytí a čas).

Požadavky

Podmínkou je úspěšné zvládnutí písemné zkoušky.Student je povinen pracovat se studijní oporou k předmětu po jejím zpřístupnění v e-learningovém prostředí EDIS (edis.upol.cz).

Garant

doc. PhDr. Pavel Hlavinka, Ph.D.

Vyučující

doc. PhDr. Pavel Hlavinka, Ph.D.