Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Metologie výzkumu (KPO / NMV)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPO / NMV - Metologie výzkumu, Právnická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Témata přednášek1. Vymezení teorií a teoretických přístupů v politických vědách I. (behaviorální analýza, metoda racionální volby a institucionální přístup)2. Vymezení teorií a teoretických přístupů v politických vědách II. (konstruktivistické přístupy, feminismus, marxismus a normativní teorie)3. Ontologie a epistemologie v politických vědách4. Kvantitativní a kvalitativní metody ve výzkumu politických věd5. Komparativní metody6. Případové studie

Získané způsobilosti

Studenti absolvující tento předmět získají znalosti potřebné k ovládnutí této problematiky.

Literatura

Della Porta, D., Keating, M. Approaches and Methodologies in the Social Sciences: A Pluralistic Perspective. Cambridge University Press, 2008. Diamond, L., Morlino, L. Assessing the Quality of Democracy. Baltimore, MD: John Hopkins University Press, 2005. Drulák, P. a kol. Jak zkoumat politiku. ÚMV, Praha, 2011. Fiala, V. a kol. Teoretické a metodologické problémy evropské integrace. Periplum, Olomouc, 2007. Collier, D. a kol. The Oxford Handbook of Political Methodology. Oxford University Press, 2008. Marsh, D., Stokker, G. Theory and Methods in Political Science. Houndmills. New York: Palgrave Macmillan, 2002.

Požadavky

Pro ukončení předmětu je nezbytná aktivní účast na seminářích v rozsahu stanoveném vedoucím semináře a úspěšné zvládnutí kolokvia.

Garant

doc. PhDr. Vlastimil Fiala, CSc.

Vyučující

doc. PhDr. Vlastimil Fiala, CSc.