Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Zahraniční a bezpečnostní politika EU (KPO / NZBP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPO / NZBP - Zahraniční a bezpečnostní politika EU, Právnická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Témata přednášekPrvní pokusy o evropskou politickou spolupráci; vývoj evropské politické spolupráce v 70. a 80. letechSpolečná zahraniční a bezpečnostní politika v maastrichtské smlouvě, vývoj SZBP v 90. letech 20. století, nástroje a aktéři SZBPKomunitární dimenze vnějších vztahů- Společná obchodní politika EUEvropská bezpečnostní a obranná politika (včetně operací EBOP)Zhodnocení úspěšnosti zahraniční a bezpečnostní politiky EU a výhledy do budoucnaTémata seminářů:Trnité spojenectví: vztahy Spojených států a UnieHorké mezinárodní problémy a role Unie v jejich řešeníVztahy Unie se svým blízkým okolímVystupování Unie na půdě Světové obchodní organizace a snahy o reformu světového obchoduVztahy Unie se zbytkem světa

Získané způsobilosti

Studenti absolvující tento předmět získají znalosti a dovednosti potřebné k pochopení aktivit a role Evropské unie v současném mezinárodním systému a jejímu působení na tomto poli.

Literatura

Jednotlivé články a texty k zadaným tématům (dle sylabu). Had, M., Pikna, B. Druhý a třetí pilíř Evropské unie. Praha: Ministerstvo zahraničních věcí ČR, 2001. ISBN 80-86345-06-8.Khol, R. (ed.). Evropská bezpečnostní a obranná politika. ÚMV, Praha, 2002. Bretherton, Ch., Vogler, J. The European Union as a Global Autor. London, Routledge, 2006. Keukeleire, S., Macnaughtan, J. The Foreign Policy of the European Union. Houndmills, Palgrave, 2008. Fiala, P., Pitrová, M. Vnější ekonomické vztahy Evropské unie. C. H. Beck, Praha, 2003.

Požadavky

Podmínkou pro absolvování zkoušky je účast na seminářích, přednesení referátu a napsaní závěrečného testu.Student je povinen pracovat se studijní oporou k předmětu po jejím zpřístupnění v e-learningovém prostředí EDIS (edis.upol.cz).

Garant

doc. PhDr. Vlastimil Fiala, CSc.JUDr. PhDr. Robert Zbíral, Ph.D.

Vyučující

doc. PhDr. Vlastimil Fiala, CSc.Mgr. et Mgr. Ondřej Filipec, Ph.D.JUDr. PhDr. Robert Zbíral, Ph.D.