Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základy politologie (KPO / POLI)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPO / POLI - Základy politologie, Právnická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Témata přednášek:Politika a politická vědaTeorie politických systémůZákladní typy politických systémů, klasifikaceVládní systémy v demokracii (parlamentní, prezidentský a poloprezidentský systém)Vládní systémy v nedemokratických státech (totalitářské a autoritářské režimy)Teorie státuStát a výkonná moc (vláda)Stát a zákonodárná moc (parlament).Soudní moc (systém soudních institucí).Zájmové a nátlakové skupiny.Teorie politických stran.Teorie stranických systémů.Volby a teorie volebních systémů.Decentralizace a lokální vláda.

Získané způsobilosti

Studenti v tomto předmětu získají teoretické znalosti z oblasti politických věd, které jsou nezbytné pro absolvování dalších politologických předmětů.

Literatura

Říchová, B. Úvod do současné politologie: srovnávací analýza demokratických politických systémů. Portál: Praha, 2002. ISBN 80-7178-628-4.Hloušek, V., Kopeček, L. Demokracie: Teorie, modely, osobnosti, podmínky, nepřátelé a perspektivy demokracie. MU, Brno, 2007. Heywood, A. Politologie. Praha: Eurolex Bohemia, 2004. ISBN 80-86432-95-5.Říchová, B. Přehled moderních politologických teorií. Portál, Praha, 2000. Cabada, L. a kol. Úvod do studia politické vědy. Eurolex Bohemia, Praha, 2002. Chytílek, T., Šedo, J. Volební systémy. MU, Brno, 2004.

Požadavky

Pro ukončení předmětu je nezbytná aktivní účast na seminářích v rozsahu stanoveném vedoucím semináře a úspěšné zvládnutí zkoušky.Student je povinen pracovat se studijní oporou k předmětu po jejím zpřístupnění v e-learningovém prostředí EDIS (edis.upol.cz).

Garant

doc. PhDr. Vlastimil Fiala, CSc.

Vyučující

doc. PhDr. Vlastimil Fiala, CSc.Mgr. Petra Měšťánková, Ph.D.