Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Sociologie pro právníky (KPO / SOC)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPO / SOC - Sociologie pro právníky, Právnická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Současná sociologie.Vznik sociologie. Základní sociologické směry. Berger: sociologie coby umění nedůvěry.2. Sociologie deviace.Základní přístupy k deviacím. Funkce sociálních deviací.3. Základní přístupy k sociálním deviacím.Durkheim, Merton.4. Labeling.Lemert, Becker, Shur. Delabeling5. Konstrukce sociálních deviacíBerger, Luckmann: Sociální konstrukce reality.6. Sociální kontrolaFoucault: Dohlížet a trestat, Dějiny šílenství, Dějiny sexuality (1. díl).7. Normální či deviantní?Bauman - příklad holocaust: kdy je normální deviantní? Problematika tyranie většiny.8. Kultura chudobySociální deviace a sociální exkluze.9. Sociologie politikyWeber: kapitalismus a byrokracie.10. Demokracie: svoboda či rovnost?De Tocqueville: tyranie většiny. J. St. Mill: problematika svobody slova.11. Kritika totalitarismuHayek: Cesta do otroctví ? kritika plánování. Havel: Příběh a totalita.12. GlobalizaceÚpadek národního státu: Bauman. Riziková společnost: Beck.

Získané způsobilosti

Popsat, vysvětlit a analyzovat základní teorie sociálních deviací. Aplikovat tyto teorie na sociální praxi, především sociálně-konstruktivistický přístup a teorii labelingu. Dekonstruovat stereotypy ohledně sociálních deviací na příkladu etnicity, postižení a duševní nemoci.

Literatura

Weber, M. Autorita, etika a společnost. Hrčka, M. Sociální deviace . Berger, P. L. ? Luckmann, T. Sociální konstrukce reality. de Tocqueville, A. Demokracie v Americe. Foucault, M. Dohlížet a trestat, Dauphin, 2000. Bauman, Z. Globalizace - důsledky pro člověka. Praha: Mladá fronta, 1999. Weber, M. Metodologie, sociologie a politika. Bauman, Z. Modernita a holocaust. Keller, J. Nedomyšlená společnost. Doplněk, Brno, 1992. Berger, P. L. Pozvání do sociologie. Habermas,J. Problémy legitimity v pozdním kapitalismu. Munková, G. Sociální deviace. Giddens, A. Sociologie. Praha: Argo, 1999. Fafejta Martin. (2013). Sociologie pro právníky. Olomouc. Habermas,J., Shapiro,I. Teorie demokracie dnes. Keller, J.:. Úvod do sociologie. SLON, Praha, 1998. Komenda, A., Keller, J. Úvod do sociologie pro právníky (Sociální kontrola a deviace). UP, Olomouc, 1993. Večeřa, M., Urbanová, M. Základy sociologie práva. Doplněk, Brno, 1996.

Požadavky

Zkouška proběhne formou testu. Test bude obsahovat pět otevřených otázek. Student/ka dostane za každou otázku 2 body, pokud na ni odpoví zcela správně. 1 bod dostane tehdy, pokud na ni odpoví s menšími chybami nebo nezodpoví celou otázku, ale jen její větší část. Pokud student/ka odpoví zcela chybně nebo budou v odpovědi takové nedostatky, ze kterých bude plynout, že student/ka dané problematice nerozumí, dostane 0 bodů.

Garant

Mgr. Martin Fafejta, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Martin Fafejta, Ph.D.