Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Ekologie krajiny a ekosystémové služby (KPŘ / AEKS)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPŘ / AEKS - Ekologie krajiny a ekosystémové služby, Pedagogická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Aplikovaná ekologie - základní terminologie oboru.Environmentální data a přehled metod jejich získávání a interpretace, environmentální indikátory, nejistoty v envi datech.Aplikace ekologie při využívání přírodních zdrojů (možnosti a limity).Aplikace ekologie v hospodářských oborech (zemědělství, lesnictví, vodní hospodářství, využívání horninového prostředí, získávání energií).Problém monokultur a možnosti aplikované ekologie při jeho řešení.Metody integrované regulace škodlivých činitelů v hospodářských činnostech.Aplikace ekologie v hodnocení degradace ekosystémů.Aplikace ekologie v ochraně a udržení biodiverzity.Principy udržitelnosti v exploataci ekosystémů.Ekosystémový přístup v udržitelném managementu přírodních zdrojů a ekosystémových služeb.

Získané způsobilosti

Absolvování základního kursu biologie a ekologie.

Literatura

Reid, W.H. et al. Ekosystémy a lidský blahobyt. Syntéza. Univerzita Karlova v Praze, 2005. Polášková, A. a kol. Úvod do ekologie a ochrany životního prostředí. Karolinum, Praha, 2011. Townsend, C.R., Begon, M., Harper, J.L. Základy ekologie. Vydavatelství Univerzity Palackého v Olomouci, 2010. Vacek, S. Poleno, Z. et al. Ekologické základy pěstování lesů. Lesnická práce, Kostelec nad Černými lesy, 2007. Moldan, B. Podmaněná planeta. Praha : Karolinum, 2009. Králová, H. (Ed.). Řeky pro život. Revitalizace řek a péče o nivní biotopy. Veronica, Brno, 2001. Nováček, P. Udržitelný rozvoj. Vydavatelství Univerzity Palackého v Olomouci, 2011. Vačkář, D. (ed.). Ukazatele změn biodiverzity. Academia, Praha, 2005. Šarapatka, B., Niggli, U. Zemědělství a krajina. Cesty k vzájemnému souladu. Vydavatelství Univerzity Palackého v Olomouci, 2008.

Požadavky

Účast na přednáškách, znalost práce s internetem.

Garant

doc. RNDr. Jitka Málková, CSc.

Vyučující

doc. RNDr. Jitka Málková, CSc.