Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Geologie paleontologie (KPŘ / AGP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPŘ / AGP - Geologie paleontologie, Pedagogická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Geologie - definice, rozdělení, předmět studia. Země jako planeta sluneční soustavy. Fyzikální a chemické vlastnosti Země. Stavba Země - kůra, plášť, jádro. Endogenní dynamika (magmatismus, vulkanismus, metamorfismus, zemětřesení,tektonika). Teorie deskové tektoniky. Exogenní dynamika (geologická činnost vody, větru, mrazu. organismů...). Přehled vývoje Země v geologické minulosti. Přehled geologie ČR.Praktické poznávání základních minerálů, hornin a zkamenělin.

Získané způsobilosti

Po absolvování předmětu by studenti měli mít základní poznatky o neživé přírodě, být obeznámeni s geologickou terminologií, znát základní metody práce a prakticky poznat nejdůležitější minerály, horniny a zkameněliny.

Literatura

Zapletal, J. Základy geologie. Olomouc, 2000. Janoška, M. Geologie pro učitele. Olomouc, 1999. ISBN 80-7067-961-1.Zimák, J. Ložiska nerostných surovin. Olomouc, 2001. Zimák, J. Mineralogie a petrografie. Vyd. UP Olomouc, 1998. ZIMÁK.J. Základy mineralogie a petrografie. 2.vyd.Olomouc UP 1998,226s.

Požadavky

Studenti by měli prokázat základní teoretické i praktické znalosti z geologie.

Garant

doc. Ing. Šárka Hladilová, CSc.

Vyučující

doc. Ing. Šárka Hladilová, CSc.Mgr. Jitka Kopecká, PhD.Mgr. Jitka Kopecká, PhD.