Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Systém a ekologie rostlin I (KPŘ / BSERP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPŘ / BSERP - Systém a ekologie rostlin I, Pedagogická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Během cyklu přednášek získají studenti základní přehled o skupinách organismů, které jsou tradičně řazeny mezi tzv. nižší rostliny. Z fotoautotrofních skupin se jedná o sinice (Cyanophyta) a eukaryotní řasy (Dinophyta, Euglenophyta, Chromophyta, Glaucophyta, Rhodophyta, Chlorophyta, Charophyta). Z heterotrofních skupin se jedná o houbám podobné organismy (Myxomycota, Plasmodiophoromycota, Oomycota) a houby (Chytridiomycota, Zygomycota, Ascomycota, Basidiomycota). Probírány jsou základní charakteristiky těchto skupin, jejich výskyt a význam v přírodě, systém a významní zástupci. Posluchači jsou seznámeni s různými pojetími "nižších rostlin" a s vývojem názorů na jejich postavení v systému živých organismů, s různými typy stélek nižších rostlin, s teorií endobuněčné symbiózy a se základy systematické botaniky.

Získané způsobilosti

Studenti dokáží definovat skupinu "nižších rostlin" i různé dílčí podskupiny, jsou schopni orientovat se v systému a evoluci "nižších rostlin" (mají přehled o zahrnutých taxonech a jejich pozici v systému organismů). Mají základní vědomosti o biologii a ekologii významných taxonů a o možnostech jejich hospodářského využití.

Literatura

Kalina, T. - Váňa, J. Sinice, řasy, houby, mechorosty a podobné organismy v současné biologii. Praha: Karolinum, 2005. 606 s. 2005. Váňa, J. Systém a vývoj hub a houbových organismů. Praha: Karolinum, 1998. 164 s. 1998. Kalina, T. Systém a vývoj sinic a řas. Praha: Karolinum, 1998. 165 s. 1998. Hoek, C. - Mann, D.G. - Jahns, H.M. Algae. An introduction to phycology. Cambridge: University Press, 1995. 637 s. 1995. Rosypal, S. a kol. Nový přehled biologie. Praha: Scientia, 2003. 797 s. 2003. Carlie, M.J. - Watkinson, S.C. - Gooday, G.W. The fungi. 2nd edition. San Diego: Academic Press, 2001. 523 s. 2001.

Požadavky

Znalosti v rozsahu přednášek a základní studijní literatury.

Garant

Mgr. Jana Štěpánková, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Jana Štěpánková, Ph.D.