Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Botanika pro edukaci a fytogeografie (KPŘ / MBOT)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPŘ / MBOT - Botanika pro edukaci a fytogeografie, Pedagogická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Fylogeneze vyšších rostlin, přechod na suchou zemi, vývoj hlavních rostlinných orgánů. Prezentace na hlavních skupinách: ryniofyty, mechorosty, plavuně, přesličky, kapradiny, kapraďosemenné, jinany, jehličnany, krytosemenné (jednoděložné a dvouděložné). Rostliny a prostředí, abiotické a biotické vlivy. Vývoj vegetace v hlavních geologických obdobích.Fytogeografie a chorologie: areál, relikt, endemismus, vikariance, floroelementy, hlavní rysy florogeneze, regionální geografie rostlin na Zemi, geografie vegetace, horizontální a vertikální pásmitost vegetace. Rostlinné bioindikátory. Kulturní rostliny a jejich původ, vývojová centra. Fytogenetika a její vlivy. Antropizace vegetace.Výuka předmětu navazuje na: Systém a ekologie rostlin, Botanická cvičení v terénu, Určovací praktikum z botaniky, Komplexní cvičení v terénu.

Literatura

CHYTRÝ, M.- KUČERA, T.- KOČÍ. Katalog biotopů České republiky. Praha: Agentura ochrany přírody a krajiny. Hendrych, R. Systém a evoluce vyšších rostlin. Praha: SPN, 1979. 517 s. Praha: SPN, 1984.

Požadavky

Znalosti v rozsahu základní studijní literatury a přednášek.

Garant

Mgr. Jana Štěpánková, Ph.D.

Vyučující

RNDr. Zbyněk Hradílek, Ph.D.Mgr. Jana Štěpánková, Ph.D.