Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Určovací praktikum z botaniky (KPŘ / MUPR)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPŘ / MUPR - Určovací praktikum z botaniky, Pedagogická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Základní podmínky pro determinaci rostlin, technické vybavení. Moderní techniky a postupy v taxonomii. Sběr a uchovávání rostlinného materiálu. Dokumentace v terénu, zpracování v laboratoři.Základní literatura pro determinaci rostlin: atlasy, květeny, botanické klíče. Dokumentace rostlin: herbáře, obrazová dokumentace (digitální fotografie).Determinace vybraných zástupců významných taxonomických skupin - důraz na rostliny krytosemenné. Určování zástupců taxonomicky obtížnějších čeledí, rodů a druhů. Determinace rostlin podle plodů a dalších znaků. Určování vybraných klíčních rostlin. Indikační druhy rostlin.Vazby na vybraná stanoviště. Hospodářsky významné druhy rostlin. Ochrana ohrožených druhů a správná determinace.

Získané způsobilosti

Kurz je zaměřen na praktické určování běžných druhů rostlin květeny České republiky.

Literatura

Kubát K. (ed.). Klíč ke květeně České republiky. Academia, Praha, 2002. Štěpánková J. ed. Květena České republiky, Vol. 1-8. Academia, Praha, 1988-2010.

Požadavky

Praktické poznávání rostlin (66% správně určených rostlin)

Garant

RNDr. Zbyněk Hradílek, Ph.D.

Vyučující

RNDr. Zbyněk Hradílek, Ph.D.