Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Psychologické aspekty edukace (KPS / XPSAE)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPS / XPSAE - Psychologické aspekty edukace, Pedagogická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

- Aktuální problémy psychologického výzkumu edukační reality u nás a v zahraničí.- Teorie učení a jejich komaparace.- Interindividuální rozdíly procesu učení. Inteligence, emoční inteligence. Kreativita.- Hlavní přístupy ke kognitivnímu vývoji.- Teoretické ukotvení stylů žákova učení. Vztah stylu žákova učení a efektivity edukačního procesu.- Motivační a emocionální faktory edukace.- Psychosociální aspekty edukační reality.- Psychosociální dopady nežádoucího chování na proces edukace.- Psychologické aspekty přístupu k žákům se specifickými vzdělávacími potřebami u nás a v zahraničí.

Získané způsobilosti

Absolvent získá kompetence - vysvětlit a vzájemně porovnat jednotlivé teorie učení a zhodnotit jejich přínos - analyzovat a vysvětlit spektrum individuálních rozdílů a věkových zvláštností procesu učení v příčinných souvislostech, - vyvozovat závěry jako východiska pro utváření koncepcí optimalizace podmínek učení, - analyzovat, porovnat a zhodnotit principy a metody edukačního přístupu k žákům se specifickými vzdělávacími potřebami u nás a v zahraničí - postihnout aktuální trendy výzkumu psychologických aspektů edukační reality ve světě a zmapovat hlavní výzkumné problémy,- implementovat získané poznatky v konstrukci výzkumného projektu disertační práce a interpretaci získaných dat.

Literatura

WOOLFOLK, A. E. Educational psychology. Boston , 2007. ISBN 0-205-45946-3.CROWL, T., K., KAMINSKI,S., PODELL,D.M. Educational psychology : Windows on teaching. Madison, 1997. STERNBERG, R. J. Kognitivní psychologie. Praha, 2002. ČÁP, J., MAREŠ, J. Psychologie pro učitele. Praha : Portál, 2007. ISBN 978-80-7367-273-7.MAREŠ, J. Styly učení žáků a studentů. Praha, 1998.

Požadavky

Studium literatury, aktivní účast na seminářích, vypracování úkolů dle požadavků vyučujícího.

Garant

doc. PhDr. Irena Plevová, Ph.D.