Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Evropské trestní právo (KPT / NETP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPT / NETP - Evropské trestní právo, Právnická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Europeizace trestního práva, evropské trestní právo: vymezení pojmů, historický exkurz2. Úmluva o ochraně lidských práv a základních svobod3. Europeizace trestního práva v kontextu Rady Evropy4. Europeizace trestního práva v kontextu Evropské unie5. Rámcové rozhodnutí Rady 2002/584/SVV - Evropský zatýkací rozkaz. Společné vyšetřovací týmy6. Instituty policejní a justiční spolupráce v EU: Europol, Eurojust, Evropská justiční síť7. Projekt evropského veřejného žalobce8. Zákon o mezinárodní spolupráci v trestních věcech9. Ochrana finančních zájmů EU - Corpus Juris: historie, základní charakteristika hmotněprávní a procesní části10. Vliv europeizace na postavení obviněného v trestním řízení11. Vliv europeizace na postavení poškozeného a oběti12. Evropské trestněprávní prostředky boje s organizovaným zločinem, boj s korupcí v rámci EU

Získané způsobilosti

Studenti získají povědomí o základních pojmech evropského trestního práva, o institucích působících na poli evropské spolupráce v trestních věcech a o vlivu práva EU na české trestněprávní předpisy. Samostatná pozornost bude věnována Úmluvě o ochraně lidských práv a základních svobod jako základnímu lidskoprávnímu dokumentu ve vztahu k trestnímu řízení jak v evropských, tak i národních souvislostech.

Literatura

Tomášek, M. a kol. Europeizace trestního práva. Linde, Praha, 2009. Kmec, J. Evropské trestní právo. C. H. Beck, Praha, 2006. Jelínek, J. a kol. Trestní právo hmotné. Obecná část. Zvláštní část. 3. aktualizované vydání. Leges, Praha, 2013. Jelínek, J. a kol. Trestní právo procesní. 3. vydání. Leges, Praha, 2013. Jelínek, J. a kol. Trestní zákon a trestní řád s poznámkami a judikaturou. 4 aktualizované vydání. Leges, Praha, 2013.

Požadavky

Předpokládá se splnění předmětů Trestní právo 1 - 3 a úspěšné složení souborné zkoušky z trestního práva. Předmět je zakončen ústní zkouškou v rozsahu odpřednášených témat. Po studentech je vyžadována i průběžná příprava a práce v seminářích.

Garant

JUDr. Mgr. Zdeněk Kopečný

Vyučující

JUDr. Mgr. Zdeněk Kopečný