Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Trestní právo (KPT / NSZZ3)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPT / NSZZ3 - Trestní právo, Právnická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Obsahem předmětu jsou poznatky získané během studia v předmětech Trestní právo 1-3 a Trestní právo v rozhodovací praxi, které jsou zaměřeny zejména na následující témata:Pojem trestního práva, zásady trestního práva.Působnost trestních zákonů.Pojem trestného činu, třídění trestných činů.Skutková podstata, objekt trestného činu.Objektivní stránka trestného činu.Pachatel trestného činu.Subjektivní stránka trestného činu.Okolnosti vylučující protiprávnost.Vývojová stadia trestné činnosti.Účastenství.Souběh trestných činů.Zánik trestnosti, zánik trestu, zahlazení odsouzení.Pojem a účel trestu.Systém trestů, alternativní tresty, probace.Ukládání trestů.Trestní odpovědnost a sankcionování mladistvých.Trestní odpovědnost a sankcionování právnických osob.Pojem a předmět trestního řízení, základní zásady trestního řízení.Základní zásady trestního řízení.Subjekty trestního řízení: obviněný, obhájce.Subjekty trestního řízení: poškozený, zúčastněná osoba.Dokazování v trestním řízení.Zajištění osoby obviněného, zejména vazba.Stadia trestního řízení: přípravné řízení.Předběžné projednání obžaloby.Hlavní líčení.Řádné opravné prostředky.Mimořádné opravné prostředky.Zvláštní způsoby řízení.

Získané způsobilosti

Studenti si osvojí znalosti z oboru Trestního práva hmotného i procesního, které budou moci následně využít ve své praxi.

Literatura

Jelínek, J. a kol. Trestní právo hmotné. Obecná část. Zvláštní část. 3. aktualizované vydání. Leges, Praha, 2013. Jelínek, J. a kol. Trestní právo procesní. 3. vydání. Leges, Praha, 2013. Jelínek, J. a kol. Trestní zákoník a trestní řád s poznámkami a judikaturou. 4. vydání podle stavu k 1. 10. 2013. Leges, Praha, 2013. Jelínek, J. Zákon o obětech trestných činů: komentář s judikaturou. 1. vydání. Leges, Praha, 2013. Jelínek, J., Herczeg, J. Zákon o trestní odpovědnosti právnických osob a řízení proti nim. Komentář s judikaturou. 2. Aktualizované a přepracované vydání. Leges, Praha, 2013.

Požadavky

Požadavky pro absolvování předmětu spočívají v prokázání komplexních znalostí látky, která je obsahem předmětů Trestní právo 1-3 a Trestní právo v rozhodovací praxi. Student musí prokázat hlubší znalosti dané problematiky včetně vzájemných souvislostí.

Garant

prof. JUDr. Jiří Jelínek, CSc.