Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Trestní právo 3 (KPT / NTR3)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPT / NTR3 - Trestní právo 3, Právnická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Témata přednášek:Pojem a předmět trestního řízení, základní zásady trestního řízení.Základní zásady trestního řízení.Subjekty trestního řízení: obviněný, obhájce.Subjekty trestního řízení: poškozený, zúčastněná osoba.Dokazování v trestním řízení.Zajištění osoby obviněného, zejména vazba.Stadia trestního řízení: přípravné řízení.Předběžné projednání obžaloby.Hlavní líčení.Řádné opravné prostředky.Mimořádné opravné prostředky.Zvláštní způsoby řízení.Témata seminářů:Pojem a předmět trestního řízení. Prameny trestního práva procesního. Výklad trestního řádu. Předběžné otázky.Základní zásady trestního řízení.Pravomoc a příslušnost soudů.Obviněný, obhájce, poškozený, zúčastněná osoba.Dokazování.Zajištění osoby obviněného, zejména vazba.Přípravné řízení.Předběžné projednání obžaloby.Zvláštní způsoby řízení.Hlavní líčení.Řádné opravné prostředky.Mimořádné opravné prostředky.

Získané způsobilosti

Studenti absolvující tento předmět získají znalosti o průběhu trestního řízení, o pravomoci a příslušnosti soudů a o právech a povinnostech jednotlivých procesních subjektů v dané fázi trestního řízení.

Literatura

Vokoun, R., Vanduchová, M., Nováková, J., Matula, J. Příklady a klauzurní práce z trestního práva hmotného a procesního. Karolinum, Praha, 2003. Jelínek, J. a kol. Trestní právo procesní. 1. vydání. Leges, Praha, 2010. Jelínek, Jiří. Trestní zákoník a trestní řád s poznámkami a judikaturou: zákon o soudnictví ve věcech mládeže, zákon o trestní odpovědnosti právnických osob a řízení proti nim, advokátní tarif. Leges: Praha, 2012. ISBN 978-80-87576-29-8.Musil, J. a kol. Kurs trestního práva: trestní právo procesní. 3. přepracované a doplněné vydání. C. H. Beck, Praha, 2007. Jelínek, J. a kol. Praktikum z trestního práva. Klauzurní práce s řešením. 4. vydání. Leges, Praha, 2010. Jelínek, J. a kol. Rozhodnutí ve věcech trestních. 2. aktualizoavné a přepracované vydání. Leges, Praha, 2008. Jelínek, J. Trestní odpovědnost právnických osob. Linde, Praha, 2007.

Požadavky

Pro získání zápočtu je nezbytná účast na seminářích v rozsahu stanoveném vedoucím semináře a absolvování klauzurní práce z trestního práva procesního. Předmět je ukončen soubornou komisionální zkouškou.Student je povinen pracovat se studijní oporou k předmětu po jejím zpřístupnění v e-learningovém prostředí EDIS (edis.upol.cz).

Garant

prof. JUDr. Jiří Jelínek, CSc.

Vyučující

prof. JUDr. Jiří Jelínek, CSc.