Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Trestní právo 1 (KPT / TR1-D)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPT / TR1-D - Trestní právo 1, Právnická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Osnova předmětu Trestní právo 1 - 5:1. Trestní právo hmotné v systému práva vnitrostátního.2. Vnitrostátní právo hmotné v evropském prostředí (Modelový trestní kodex, Corpus iuris /1997/2000). Trestní právo procesní v systému práva vnitrostátního - vnitrostátní trestní právo procesní v evropském prostředí (Modelový trestní kodex, Corpus iuris /1997/2000/).3. Funkce a základní zásady trestního práva hmotného.4. Legitimita trestního práva.5. Učení o trestním činu (různá pojetí, klasifikace, funkce trestného činu z hlediska viny a trestu).6. Pojetí pachatele trestného činu /individuální trestní odpovědnost fyzických osob, trestní odpovědnost právnických osob (korporací)/.7. Formy trestného činu (vývojová stadia, trestná součinnost, pluralitní trestná činnost, organizovaný zločin a jeho podoby).8. Učení o negativních podmínkách trestnosti (nutná obrana, krajní nouze, oprávněné použití zbraně, svolení poškozeného, dovolené riziko, výkon práva atd.).9. Učení o důvodech zániku trestnosti (účinná lítost, promlčení trestnosti atd.).10. Trestněprávní regulace hospodářské trestné činnosti.11. Funkce a základní zásady trestního práva procesního.12. Trestní proces a jeho zákonná a ústavní rovina.13. Učení o základních institutech trestního práva procesního (různá pojetí subjektů trestního řízení a jejich klasifikace, funkce subjektů).14. Poškozený a oběť trestné činnosti.15. Procesní úkony obecně a zvláštní procesní úkony sloužící k zajištění osob a věcí významných pro trestní řízení.16. Ústavní a mezinárodněprávní limity vazby a zadržení.17. Pojem a základní zásady dokazování - předmět a rozsah dokazování - klasifikace důkazů - neúčinnost důkazů - katalog důkazních prostředků z hlediska zákonnosti a ústavnosti.18. Rozhodnutí, quasirozhodnutí a jiné akty orgánů činných v trestním řízení.19. Právní moc a vykonatelnost rozhodnutí.

Získané způsobilosti

Doktorský studijní program

Literatura

Jelínek, J. a kol. Praktikum z trestního práva. Klauzurní práce s řešením. 4. vydání. Leges, Praha, 2010. Vokoun, R., Vanduchová, M., Gřivna, T. a kol. Příklady z trestního práva hmotného a procesního. Leges, Praha, 2010. Jelínek, J., Říha, J., Sovák, Z. Rozhodnutí ve věcech trestních. 2. vydání. Leges, Praha, 2008. Jelínek, J. a kol. Trestní právo hmotné. 2. vydání. Leges, Praha, 2010. Jelínek, J. a kol. Trestní právo procesní. 3. vydání. Leges, Praha, 2012. Jelínek, J. a kol. Trestní zákoník a trestní řád, s poznámkami a judikaturou. 3. vydání. Leges, Praha, 2012. Jelínek, J., Herczeg, J. Zákon o trestní odpovědnosti právnickýcch osob a řízení proti nim. Komentář s judikaturou. 2. vydání. Leges, Praha, 2012.

Požadavky

Samostudium, publikační činnost v odborném tisku, konzultace s přednášejícím

Garant

prof. JUDr. Jiří Jelínek, CSc.doc. JUDr. Alexander Nett, CSc.