Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Praxe 3 (KPV / B2PX3)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPV / B2PX3 - Praxe 3, Pedagogická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Požadavky na osobnost učitele MŠ.2. Zákonně vymezená odpovědnost MŠ za svěřené dítě.3. Školní vzdělávací program.4. Celoživotní vzdělávání učitelů MŠ.5. Kazuistika vybraného dítěte.6. Organizace předškolního vzdělávání - přímá pedagogická práce s dětmi.7. Pedagogická osvěta - edukační program pro rodiče.8. Systém evaluace předškolního vzdělávání v podmínkách konkrétní školy.

Získané způsobilosti

Studenti budou vybaveni kompetencemi, které získají v návaznosti na obsah a cíle předmětu.

Literatura

Manuál pro tvorbu ŠVP. Praha : VUP, 2004. Rámcový vzdělávací program pro předškolní vzdělávání. Praha : VUP, 2004.

Požadavky

Požadavky- prostudovat školní vzdělávací program a sledovat jeho souvislost s třídním vzdělávacím programem,- rozhovorem a pozorováním zjistit vnější projevy odpovědnosti učitele mateřské školy za svěřené děti na základě zákonných norem a výkonu práce učitelky,- orientovat se v dokumentaci školy stanovenou zákonem a postavením školy v právním subjektu, popsat způsob práce školy s touto dokumentací,- pozorovat a zaznamenávat práci učitelky při přímé práci s dětmi, při komunikaci s rodiči a s kolegy, - poznat program vzdělávání učitelů konkrétní mateřské školy, identifikovat vzdělávací potřeby,- pozorovat vybrané dítě a zpracovat kazuistiku,- pozorovat a zhodnotit komunikaci rodiče s dítětem při příchodu a odchodu z MŠ,- zjistit postupy a kritéria evaluace vzdělávacího programu v systému školy,- pozorování práce učitelky využít k přímé práci s dětmi - připravit a samostatně realizovat přímou práci s dětmi pro všechny součásti činností v rámci dne (dopolední a odpolední směna),- připravit pro rodiče edukační program (nástěnné noviny, přednáška pro rodiče, výstavka dětských prací, atd.),- zpracovat zprávu z praxe v MŠ.

Garant

doc. PhDr. Eva Šmelová, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Alena Berčíkovádoc. PhDr. Eva Šmelová, Ph.D.