Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Integrovaný přírodovědný základ (KPV / IPZP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPV / IPZP - Integrovaný přírodovědný základ, Pedagogická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Botanická, zoologická, fyzikální část učiva prvouky a přírodovědy.2. Integrační pojetí prvouky a přírodovědy.3. Specifické metody, formy a prostředky ve vyučování prvouce a přírodovědě.4. Konstruktivismus v přírodovědném vzdělávání5. Badatelsky orientované přírodovědné vzdělávání6. Rozvoj technické a vědecké gramotnosti7. Problematika koncipování počátečního přírodovědného vzdělávání8. Pojetí vzdělávací oblasti Člověk a jeho svět ve vztahu k proměnám a trendům v kurikulární realitě (vzdělávací oblast Člověk a jeho svět - vzdělávací obsah a výstupy, klíčové kompetence)9. Projektování výuky za využití didaktické analýzy učiva. Analýza pojmová a vztahová,operační a mezipředmětová10. Učitelovo pojetí výuky předmětů o přírodě (diagnostika vlastního pojetí, jako předpoklad změny)11. Výuka přírodovědných předmětů, využívající zapojení IT prostředků do výuky12. Podpora žáků se zájmem o vybrané přírodovědné předměty, motivace k zájmu o přírodní vědy

Získané způsobilosti

Způsobilosti souvisejí s obsahovou návazností na předmět a jeho cíle.

Literatura

PODROUŽEK, L. Didaktika prvouky a přírodovědy pro primární školu. Pelhřimov : Vydavatelství Aleš Čeněk, 2003. ISBN 80-86473-37-6.PODROUŽEK, L., JŮZA, J. Didaktika přírodovědy - Vyučování přírodovědě na integrovaném pozadí vybraných ekosystém. Plzeň : ZČU, 2000. KOVALIKOVÁ, S. Integrovaná tématická výuka. Kroměříž : Spirála, 1995. ISBN 80-901873-0-7.Podroužek, L. Integrovaná výuka na základní škole v teorii a praxi. Plzeň : Fraus. 96 s., 2002. ISBN 80-7238-157-1.Národní program rozvoje vzdělávání v České republice - Bílá kniha. Praha : Taurus, 2001. ISBN 80-211-0372-8.Kašová, J. a kol. Projektové vyučování v teorii i praxi. Kroměříž: IUVENTA, 1995. PODROUŽEK, L. Prvouka - Vyučování prvouce na integrovaném pozadí ročních období. Plzeň : ZČU, 1996. PODROUŽEK, L. Předměty o přírodě a společnosti. Plzeň : ZČU, 1999. JEŘÁBEK, J., TUPÝ, J. Rámcový vzdělávací program pro základní vzdělávání. Praha : VÚP, 2005. ISBN 80-7254-819-0.PODROUŽEK, L. Úvod do předmětů o přírodě a společnosti. Plzeň : ZČU, 1998.

Požadavky

Aktivní účast na seminářích a zpracování projektu dle pokynů vyučujícího.

Garant

PhDr. Jitka Petrová, Ph.D.

Vyučující

PhDr. Jitka Petrová, Ph.D.