Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Obecná didaktika (KPV / ODMK)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPV / ODMK - Obecná didaktika, Pedagogická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Vzdělání, cíl a obsah vzdělání v historii a v současnosti, cíl a obsah vzdělání v primární škole. Základní pedagogické pojmy vymezující obsah vzdělání (učební plány, osnovy, učebnice), jejich charakteristika v pojetí ZŠ, OŠ, NŠ.2. Vyučování, přehled koncepcí vyučování. Podstata vyučovacího procesu, funkce a etapy vyučovacího procesu se zřetelem na zvláštnosti primární školy.3. Didaktické zásady, metody a organizační formy vyučování, jejich specifické rysy v primární škole.4. Osobnost dítěte předškolního a mladšího školního věku, vstup do školy, otázky školní zralosti, počátek školní docházky a adaptace dítěte na školu. Úloha mateřské školy v přípravě dětí na školu.

Získané způsobilosti

Studenti budou vybaveni kompetencemi, které získají v návaznosti na obsah a cíle předmětu.

Literatura

NELEŠOVSKÁ, A., SPÁČILOVÁ, H. Didaktika primární školy. Olomouc : UP, 2005. ISBN 80-244-1236-5.KASÍKOVÁ, H. Kooperativní učení a vyučování. Praha: UK, 2004. ISBN 80-246-0192-3.SKALKOVÁ, J. Obecná didaktika. Praha: ISV, 1999. ISBN 80-85866-11-7.PASCH, M. aj. Od vzdělávacího programu k vyučovací hodině. Praha: Portál, 1998. ISBN 80-7178-127-4.MAŇÁK, J., ŠIMONÍK, O., ŠVEC, V. aj. Vybrané kapitoly z obecné didaktiky. Brno : MU, 1998. MAŇÁK, J., ŠVEC, V. Vyučovací metody. Brno : Paido, 2004.

Požadavky

Zvládnutí učiva v daném rozsahu.

Garant

doc. PhDr. Eva Šmelová, Ph.D.

Vyučující

doc. PhDr. Eva Šmelová, Ph.D.