Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Trendy preprimárního a primár.vzdělávání (KPV / XTPPV)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPV / XTPPV - Trendy preprimárního a primár.vzdělávání, Pedagogická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

- Vymezení předmětu didaktiky, vztah didaktiky a oborových didaktik, metody didaktických výzkumů.- Proměny v preprimárním a primárních vzdělávání v historickém kontextu.- Edukační proces a jeho komponenty v podmínkách preprimární a primární školy- Osobnost učitele v procesu preprimárního a primárního vzdělávání.- Kurikulární reforma, kurikulární dokumenty - RVP PV, RVP ZV.- Pedagogická komunikace a interakce na primární škole.- Efektivní přístupy k řízení vyučovacího procesu v preprimárním a primárním vzdělávání.- Výzkum preprimární a primární edukace v podmínkách Evropy i ve světě.

Získané způsobilosti

Studenti budou vybaveni kompetencemi, které získají v návaznosti na obsah a cíle předmětu.

Literatura

KENNIEMI, M. Educational aims and the purposiveness of instruction. Helsinky, 1984. KOLLÁRIKOVÁ, Z., PUPALA, B. Předškolní a primární pedagogika. Predškolská a elementárna pedagogika. Praha, 2001. STRONGE, J. H. Qalities of effective teachers. Alexandria: Association for Supervision and Curriculum Development, 2002. Rámcový vzdělávací program pro předškolní vzdělávání. Praha : VUP, 2004. Rámcový vzdělávací program pro základní vzdělávání. Stařeč: Infra, 2004. MAŇÁK, J. Alternativní metody a postupy. Brno: MU, 1997. RÝDL, K. Alternativní pedagogické hnutí v současné společnosti. Brno, 1994. KOSTRUB, D. Dieťa/Žiak/Študent-učivo-učiteĺ, didaktický alebo bermudský trojúholník?. Prešov: Rokus, 2008. GARDNER, H. Dimense myšlení. Praha: Portál, 2002. VALIŠOVÁ, A. a kol. Historie a perspektivy didaktického myšlení. Praha: Karolinum, 2004. VETEŠKA, J., TURECKIOVÁ, M. Kompetence ve vzdělávání. Praha: Grada, 2008. KASÍKOVÁ, H. Kooperativní učení a kooperativní škola. Praha : Portál, 1997. PRŮCHA, J. DVOŘÁK, D. Moderní pedagogika: Věda o edukačních procesech. Edukační realita: Základní pojmy a vztahy. Praha: Portál, 1997. MAŇÁK, J. Nárys didaktiky. Brno, 2003. ISBN 80-210-3123-9.SKALKOVÁ, J. Obecná didaktika. Praha : Grada, 2007. ISBN 978-80-2471-821-7.SPILKOVÁ, V. a kol. Proměny primárního vzdělávání v ČR. Praha: Portál, 2005. KOMENSKÝ, J.A. Velká didaktika. In Vybrané spisy J.A.Komenského. Praha: SPN, 1958. JAKUBÍKOVÁ, Z., KOSTRUB, D. Vybrané didaktické modely materskej školy uplatňované v sůčasnej didaktickej praxi. Prešov: Rokus, 2009. PETLÁK, J., KOMORA, J. Vyučovanie v otázkách a odpovediach. Bratislava: IRIS, 2003. MAŇÁK, J., ŠVEC, V. Výukové metody. Brno : Paido, 2003. ISBN 80-7315-039-5. Brno: Paido, 2003. ISBN 80-7315-039-5.KÁDNER, O. Základy obecné didaktiky. Praha: Unie, 1925.

Požadavky

Studium odborné literatury, reflexe aktuálních otázek primárního a preprimárního vzdělávání, seznam prostudované literatury. Předložení odborného článku reflektujícího vztah disertační práce k volitelné disciplíně.

Garant

doc. PhDr. Eva Šmelová, Ph.D.