Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Didaktika informačních technologií (KTE / DIT)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KTE / DIT - Didaktika informačních technologií, Pedagogická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Obsahové zaměření: Informační technologie a jejich místo na jednotlivých typech škol. Informační výchova a její cíle na základní a střední škole. IT v "Rámcovém vzdělávacím programu". Možnosti využití počítače v práci učitele. Modely počítačem podporované výuky. Koncepce SIPVZ (projekt INDOŠ), její cíle a stav realizace. Projektově orientovaná výuka s počítači. WWW stránky pro učitele ("Učitelský spomocník", "Bobrův pomocník", "Česká škola", "INDOŠ"). Počítačová podpora výuky žáka (typy programů a možnosti jejich nasazení v procesu výuky).Okruhy ke zkoušce:1.Informační technologie, vztah informatiky a informačních technologií.2.Informační výchova, informační společnost. Možnosti využití sítě Internet ve výuce.3.Integrace moderních informačních technologií do vzdělávání.4.Informační gramotnost. Nová role učitele v informační společnosti.5.Počítače ve výuce.6.Počítačová podpora výuky žáka. Výukový software. Typy programů a jejich možnosti nasazení v procesu výuky.7.WWW stránky pro učitele "Metodický portál RVP", ?Učitelský spomocník?, ?Bobrův pomocník?, a ?Česká škola?, ?INDOŠ?, oficiální stránky MŠMT apod..8.Informační systém školy. Příprava na vyučování za využití počítače.9.Multimediální výukové programy. Uplatnění grafických programů ve škole.10.Projektově orientovaná výuka s počítači (návrh a vysvětlení cílů vlastního projektu).11.Zavádění počítačové technologie ve škole. Koncepce statní informační politiky ve vzdělávání (SIPVZ) a navazující projekty.12.RVPZV, jeho charakteristika a cíle v oblasti ICT.13.RVPG, jeho charakteristika a cíle v oblasti ICT.14.E-learning a možnosti jeho využití na ZŠ a G.15.Obsah Vzdělávací oblasti Informační a komunikační technologie na 1. a 2. stupni ZŠ a gymnáziu. Základní informace o předmětu Praktické činnosti (Práce s počítačem) vyučovaném dříve na Základní škole, charakteristika jednotlivých tematických celků:O světě plném počítačů, O informacích, O počítačích,O počítačových sítích, O důležitých dovednostech, O důležitých projektech.

Literatura

nullKatuščák, D., Matthaeidesová, M., Nováková, M. aj. Informačná výchova. Bratislava : Media Trade. 375 s., 1998. ISBN 80-08-02818.Drlík, P., Hvorecký, J. Informatika - náčrt didaktiky. Nitra : PdF. 169 s., 1992. ISBN 80-85183-81-1.Kmoch, P. Informatika a výpočetní technika pro střední školy. Praha : Computer Press. 228 s., 1997. Stoffová, V. a kol. Informatika, informačné technológie a výpočtová technika. Terminologický a výkladový slovník. Nitra : FPV UKF. 230 s., 2001. ISBN 80-8050-450-4.nullnullPetty, G., & Foltýn, J. Moderní vyučování. Praha: Portál, 2013. ISBN 978-80-262-0367-4.Slavík, J., Novák, J. Počítač jako pomocník učitele. Praha : Portál. 119 s., 1997. ISBN 80-7178-149-9.RAMBOUSEK, V. aj. Práce s počítačem. Praha : Fortuna. 256 s., 1997. Černochová, M., Komrska, T., Novák, J. Využití počítače při vyučování. Praha : Portál. 163 s., 1998. ISBN 80-7178-272-6.Petlák, E. Pedagogicko-didaktická práca učitela. Bratislava : IRIS, 2007. ISBN 80-89018-05-X.null

Požadavky

Zpracování studijních a didaktických materiálů.Pro získání zápočtu, který je předpokladem pro absolvování zkoušky, je potřebné odevzdat vhodně koncipovaný projekt pro žáky vybrané třídy 2. stupně základní školy. Projekt musí být zpracován podle předem zadaných podmínek (viz samostatná práce). Další podmínkou pro získání zápočtu je 80% docházka na cvičení.

Garant

doc. PhDr. Miroslav Chráska, Ph.D.

Vyučující

doc. PhDr. Miroslav Chráska, Ph.D.doc. PhDr. Miroslav Chráska, Ph.D.