Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Programování a algoritmizace (KTE / IPA)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KTE / IPA - Programování a algoritmizace, Pedagogická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Konkrétní obsah přednášek:1. Algorimus a algoritmizace. Zápis jednoduchého programu, proměnná výraz a přiřazení. Jednoduché úlohy. Příkazy vstupu/výstupu. Podmíněný příkaz (if, else) a přepínač (switch). Příkaz skoku.2. Úlohy s posloupnostmi (např. součet, max/min). Cyklus (while, for).3. Pole. Uložení pole a úlohy s posloupnostmi.4. Funkce (parametry volané hodnotou). Knihovny funkcí (stdio.h,math.h). Stručně ukazatel. Parametr volaný odkazem.5. Funkce (parametry volané odkazem). Funkce pro práci s vektory. Práce se soubory.6. Numerická integrace. Lichoběžníková metoda. Eulerova metoda.7. Úlohy pro řešení rovnice f(x)=0, metoda půlení intervalu, metoda tečen. Numerická derivace.8. Třídění: přímým výběrem, bublinkové. Složitost algoritmu.9. Matice a základní aritmetické operace s nimi. Dynamická alokace pole.Konkrétní obsah cvičení:1. Úvod. Seznámení s předmětem. Algoritmizace a zápis algoritmu. Práce s vývojovým prostředím a odladění jednoduchého programu.2. Zápis jednoduchého programu, proměnná výraz a přiřazení. Algoritmizace jednoduchých úloh: Příkazy vstupu/výstupu. Podmíněný příkaz (if, else) a přepínač (switch). Příkaz skoku.3. Úlohy pracující s posloupnostmi. Cyklus (while, for).4. Pole. Uložení pole a úlohy pracující s posloupnostmi.5. Vektor a norma. Funkce (parametry volané hodnotou). Knihovny funkcí (stdio.h,math.h).6. Funkce (parametry volané odkazem). Funkce pro práci s vektory. Práce se soubory.7. Numerická integrace. Eulerova metoda.8. Řešení rovnice f(x)=0, metoda půlení intervalu. Metoda tečen bez a s využitím numerické derivace.9. Matice a základní aritmetické operace s nimi. Dynamická alokace pole.Uvedený studijní předmět spadá do tematického okruhu "Moderní technologie - aktuální informace, užití ve škole", "Anglické termíny pro oblast ICT a moderní edukace" a "Využití počítače ve vzdělávacím procesu". Je realizován distanční formou studia v rozsahu 2 presenčních hodin úvodních tutoriálů a 16 hodin samostudia dvou studijních disciplín.Jedná se o tyto disciplíny: Algoritmizace, Algoritmitační postupyDisciplíny jsou studentům dostupné prostřednictvím LMS systému Unifor (http://unifor.upol.cz/pedagogicka/unifor/logon.php) a obsahují nejen textový, ale i interaktivní a multimediální obsah (animace apod.). Disciplíny zároveň obsahují i autoevaluační testy pro samostatné, ale také řízené ověřování získaných znalostí a dovedností. Předmět je ukončen kolokviem realizovaným elektronickým testováním v rámci LMS Unifor.

Literatura

Benda, J., Černá, R. Numerická matematika. Doplňkové skriptum. Praha : FS ČVUT, 2000. Krčmar, S., Vogel, J. Programovací jazyk C. Praha : FS ČVUT, 1995. Richta, K., Brůha, I. Programovací jazyk C. Praha : FS ČVUT, 1989. Kernighan, B. W. Programovací jazyk C. Prahah : Computer Press, 2006. Herout, P. Učebnice jazyka C. KOPP, 1994. Malab. Malab Users guide, Reference Guide. The Math Works, Inc.

Požadavky

Předmět je ukončen kolokviem realizovaným elektronickým testováním v rámci LMS Unifor.

Garant

PhDr. Jan Lavrinčík, DiS.

Vyučující

PhDr. Jan Lavrinčík, DiS.PhDr. Jan Lavrinčík, DiS.