Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Technické činnosti v muzejní edukaci (KTE / JTMEK)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KTE / JTMEK - Technické činnosti v muzejní edukaci, Pedagogická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Obsah:Cílem předmětu je připravit budoucí muzejní pedagogy na působení v technickém muzeu a vybavit je základními dovednostmi využitelnými při organizaci a vedení praktických workshopů či programů souvisejících s expozicí techniky. Studenti se seznámí s problematikou bezpečnosti a hygieny práce, naučí se pracovat se základním nářadím a nástroji, seznámí se s druhy materiálů a jejich vlastnostmi. V prakticky zaměřeném předmětu se studenti zaměří na výrobu jednoduchých hraček a pomůcek z vybraných materiálů, na zpracování technické dokumentace a využití vyrobených výrobků v praxi.Základní témata:Úvod do problematiky předmětu. Bezpečnost a hygiena práce při práci. Nářadí a nástroje vhodné ke zpracování různých druhů materiálů, výběr vhodných materiálů a vlastností. Přírodní a technické materiály vhodné k výrobě technických objektů. Konstrukční stavebnice, rozdělení stavebnic, práce se stavebnicí. Práce s přírodním materiálem, rozdělení přírodnin, jejich vlastnosti a možnosti zpracování, jednoduché objekty z přírodního materiálu. Práce se dřevem, vlastnosti dřeva, rozdělení dřevin, výroba hraček a pomůcek ze dřeva. Práce s plasty, vlastnosti plastů, zpracování plastů. Práce s kovovými a nekovovými materiály. Drátový program. Praktické činnosti, výroba jednoduchých hraček a pomůcek z vybraných materiálů, zpracování technické dokumentace a využití vyrobených výrobků v praxi. Tvořivá dílna.

Získané způsobilosti

Po absolvování předmětu by studenti měli být schopni aplikovat získané dovednosti při tvorbě vlastních edukačních programů využívajících rukodělnou práci s materiálem.

Literatura

Kropáč, J. (1986). Bezpečnost při práci na strojích pro učitele technických předmětů. Olomouc : VUP. Honzíková, J., Novotný, J. (2005). Dřevo v pracovní výchově. Plzeň : Krajské centrum vzdělávání. Honzíková, J. (2006). Kovy v pracovní výchově. Plzeň : Krajské centrum vzdělávání. Patřičný, M. (1999). Pracujeme se dřevem. Praha : Grada Publishing.

Požadavky

Účast na výuce.Zhotovení výrobku ze dřeva, kovů, plastů včetně technické dokumentace a pracovního postupu

Garant

RNDr. Miroslav Janu, Ph.D.Mgr. Petra Šobáňová, Ph.D.

Vyučující

RNDr. Miroslav Janu, Ph.D.