Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Elektronika (KTE / KIELI)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KTE / KIELI - Elektronika, Pedagogická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednášeny jsou zejména témata:fyzikální základy polovodičů, usměrňovací dioda a další typy diod používaných v elektronice, bipolární a unipolární tranzistory,spínací polovodičové součástky a optoelektronické součástky,obvody s diskrétními prvky - usměrňovače, zdvojovače, násobiče, zesilovače a stabilizátory napětí,integrované obvody, operační zesilovače,číslicové obvody, logické členy, polovodičové paměti,mikropočítače.Pro oblast cvičení jsou zvoleny tyto oblasti:návrh usměrňovačů a stabilizátorů,návrh tranzistorových zesilovačů a oscilátorů,návrh integrovaných a číslicových obvodů.

Získané způsobilosti

Student si prohloubí a rozšíří znalosti v oboru elektronika.

Literatura

Láníček, R. Elektronika. Praha : BEN, 1992. Serafín, Č. Elektronika - analogová část (studijní opora). Olomouc : UP, 2008. Serafín, Č. Elektronika - digitální část (studijní opora). Olomouc : UP. Rauner, K. Elektronika (digitální část). Plzeň : PdF ZČU, 2001. Rauner, K. Elektronika (fyzikální a analogová část). Plzeň : PdF ZČU, 2001. http://lucy.troja.mff.cuni.cz/Boltík, J. a kol. Elektronická zařízení pro SPŠ. Praha : SNTL, 1985. Dvořáček, J. a Velický, J. Elektronika - pro gymnázia. Praha : SNTL, 1983. Maťátko, J. a Foitová, E. Elektronika pro SPŠ. Praha : SNTL, 1979. Smejkal, a kol. Elektrotechnika. Brno : VUT, 1991. ISBN 80-214-0388-8.Serafín, Č. Elektrotechnika. Olomouc : UP. Moerder, C. a Henke, H. Praktické výpočty v tranzistorové technice. Praha : SNTL, 1978.

Požadavky

Na základě distančního textu předložit vypracované kontrolní otázky a úkoly. SERAFIN, Č. Elektronika (analogová a digitální část). (studijní opora). Olomouc : UP 2008, 2009Podmínky pro udělení zápočtu:1. Maximálně 20 % omluvená neúčast na cvičení (po domluvě lze individuálně změnit).2. Úspěšné absolvování obou testů.3. Odevzdání semestrální práce (hodnocené stupněm vyhovující).ELEKTRONIKA - otázky ke zkoušce:Část A. Fyzikální základy polovodičů1. Základy pásmové teorie, vlastní a nevlastní polovodiče.2. Fyzikální jevy v polovodičích a základní vlastnosti přechodu PN, voltampérová charakteristika přechodu PN a klasifikace přechodu PN.3. Polovodičová dioda, stabilizační dioda, lavinová dioda.4. Tunelová dioda, kapacitní dioda.5. Bipolární tranzistor a základní zapojení bipolárních tranzistorů.6. Dvoubázová dioda, diak.7. Tyristor, triak.8. Unipolární tranzistor.9. Detektory záření a zdroje záření.10. Fotorezistory a fotodiody.11. Fototranzistory a fototyristory.12. Elektroluminiscenční diody.13. Lasery.14. Světlovody.15. Zobrazovací jednotky.Část B. Obvody s diskrétními prvky a Integrované obvody.1. Jednocestný usměrňovač a dvoucestný usměrňovač.2. Zdvojovače a násobiče napětí.3. Omezovače.4. Obvody s tranzistory.5. Tranzistorové zesilovače a výkonové zesilovače.6. Stabilizátory stejnosměrného napětí.7. Oscilátory.8. Lineární integrované obvody a jednoúčelové integrované obvody.9. Operační zesilovače, základní zapojení operačních zesilovačů.10. Základní aplikační pravidla pro operační zesilovače.11. Číslicové integrované obvody, logické členy.12. Multiplexory a demultiplexory.13. Sekvenční logické obvody.14. Klopné obvody, čítače.15. Polovodičové paměti.

Garant

doc. Ing. Čestmír Serafín, Dr.

Vyučující

doc. Ing. Čestmír Serafín, Dr.