Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Kultura bydlení a odívání (KTE / KUBMK)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KTE / KUBMK - Kultura bydlení a odívání, Pedagogická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Obsahové téze disciplíny: 1. Základy hmotné kultury, orientační přehled. 2. Přírodní, technické a civilizační aspekty tvorby životního prostředí. 3. Estetické aspekty tvorby životního prostředí. 4. Kultura bydlení a odívání. 5. Základní principy současného bydlení (půdorys, funkce bytu, provoz, hygiena apod.). 6. Využití základních estetických principů v bydlení. 7. Požadavky na moderní interiér, úpravy bytového interiéru, bezbariérové byty. 8. Interiér, vybavení a prostory mateřské školy. 9. Základní estetické principy odívání. 10. Image ženy, image muže. 11. Aplikace vybraných textilních technik a materiálů v bytové a oděvní praxi. 12. Aplikace vybraných přírodních materiálů v bytové a oděvní praxi. 13. Zhotovení vybraného výrobku (např. aranžování suchých květin, textilní panó, textilní hračka, bytové doplňky z textilu a jiných materiálů, oděvní doplňky apod.).

Získané způsobilosti

Student bude způsobilý k praktickým individuálním činnostem

Literatura

Kolektiv autorů. Encyklopedie ručních prací. Praha : Ikar, 1996. Kozlovská, H. a Bohanesová, B. Oděvní materiály. Praha : Informatorium, 1998. Honzíková, J. Teorie a praxe tvořivosti v pracovní výchově. Plzeň : Pedagogické centrum, 32 s. + přílohové CD, 2003. ISBN 80-7020-124-X.Procházková, I. aj. Technická výchova - součást humanistického modelu pregraduální přípravy učitelů. Praha : Votobia, 2005. ISBN 80-7220-213-8.

Požadavky

Úspěšné zvládnutí teoretických poznatků i praktických činností a technologií při zpracování a užití vybraných technických, přírodních, textilních aj. materiálů a metodických postupů včetně finálních výrobků v oblasti bydlení a odívání.Zhotovení vybraného výrobku (např. aranžování suchých květin, textilní panó, textilní hračka, bytové doplňky z textilu a jiných materiálů, oděvní doplňky apod.).

Garant

Mgr. Pavlína Částková, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Pavlína Částková, Ph.D.Mgr. Pavlína Částková, Ph.D.