Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Počítač pro učitele MŠ (KTE / PCUMK)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KTE / PCUMK - Počítač pro učitele MŠ, Pedagogická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Vstupní proškolení požární ochrany a bezpečnosti práce studentů. Vstupní test znalostí a dovedností. 2. Počítačová síť UPONET a zásady práce s ní. Základní charakteristika a problematika počítačových sítí, přihlášení se do sítě, odhlášení se ze sítě, přihlášení se k jinému serveru apod. 3. Práce s elektronickou poštou, posílání a příjem zpráv, posílání došlých zpráv jinému uživateli, mazání došlých zpráv, posílání souborů, internetová adresa. 4. Rozšířené možnosti elektronické pošty. 5. Protivirová ochrana - program AVAST, nalezení virů a jejich odstranění. 6. Vyhledávací služby na Internetu, program Internet Explorer, prohlížení www stránek, vyhledávací servery. 7. WWW stránky pro učitele (Učitelský spomocník, Bobrův pomocník apod.) a základní informace o jejich obsahu. 8. Vyhledávání informací na WWW stránkách pro učitele. Výukový software a jeho ukázky. 9. Práce se skenerem, skenování obrazové nebo textové předlohy. OCR. 10. práce s jednodušším grafickým procesorem - úprava naskenovaných obrázků. 11. Textový procesor WORD - práce s grafy, vkládání matematických a jiných symbolů a vzorců. 12. WORD - vkládání obrázků a různých objektů, kreslení schémat. 13. MS EXCEL - tvorba tabulek a grafů. 14. MS PowerPoint - vypracování vlastní výukové prezentace. 15. Zápočtový test.

Získané způsobilosti

Studenti se seznámí s praktickým použitím a využitím počítače pro potřeby učitele.Dokáží též pracovat s jednoduchými grafickými programy. V textovém procesoru MS WORD (nebo obdobném) jsou schopni doplnit text hotovým nebo nově vytvořeným obrázkem, dále musí ovládat tvorbu tabulek a grafů v programu MS EXCEL.

Literatura

CHRÁSKA, M. Informační technologie ve škole. In Kropáč, J. a kol. Didaktika technických předmětů : vybrané kapitoly. Olomouc: UP, s. 127-177, 2004. ISBN 80-244-0848-1.Kubica, J. Internet efektivně. Brno : CCB s.r.o., 1997. Magera, I. Microsoft Office PowerPoint 2003 : podrobná uživatelská příručka. Brno : CP Books, 2005. ISBN 80-251-0398-6.Klement, M. Microsoft Windows XP a Microsoft Office XP. Olomouc: UP, 2005. ISBN 80-244-1081-8.KLEMENT, M. Výpočetní technika: hardware a software. Olomouc, 2001. ISBN 80-244-0316-1.null

Požadavky

Znalost základů práce s ICT na rozšířené uživatelské úrovni. Úspěšné zvládnutí výstupního testu z oblasti využití ICT a edukačním prostředí.Vypracování vlastní výukové prezentace v programu MS PowerPoint.

Garant

PhDr. PaedDr. Jiří Dostál, Ph.D.

Vyučující

PhDr. PaedDr. Jiří Dostál, Ph.D.doc. PhDr. Miroslav Chráska, Ph.D.