Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Technická grafika (KTE / TG)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KTE / TG - Technická grafika, Pedagogická fakulta, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Obsah předmětu:Grafická komunikace, základní pojmy. Orientace v ČSN. Zásady technického kreslení, čáry, formáty, měřítka a orientace ve strojnických tabulkách.Promítání na tři průmětny základních geometrických tvarů. Kreslení základních geometrických těles.Prostorové zobrazení, průniky jednoduchých těles. Řezy a průřezy. Kreslení jednoduchých strojních součástí v řezech. Užití řezů a průřezů při tvorbě výkresů.Zásady kótování a popisování. Kótování a tvorba strojnických výkresů.Předepisování přesností, tolerance rozměrů a jejich předepisování, způsoby uložení, tolerance tvaru. Praktické příklady na výpočty tolerancí a jejich zapisování.Zobrazování základních strojních součástí: šrouby, matice a podložky. Kreslení šroubových spojů, orientace ve strojnických tabulkách.Kreslení hřídelí, čepů, klínů, per a kolíků.Kreslení ložisek, pružin a ozubených kol.Kreslení nerozebíratelných spojů, svařování, pájení a lepení. Kreslení jednoduchých sestav svarků a nýtových spojů.Kreslení a význam schémat.Výkresy výrobní, výkresy sestavení, popisové pole.

Získané způsobilosti

Studenti budou absolvovat celkem pět blokových částí výuky během výukového semestru v rozsahu 4 prezenčních výukových jednotek.Každý výukový blok je ukončen souhrnným opakováním probírané látky.Způsob ukončení odpovídá způsobu ukončení v prezenční formě studia ? tj. zápočtovým testem a dílčí zkouškou, která se skládá z praktického testu a ústní části.

Literatura

Vojtík. Grafická komunikace. Praha : SNTL, 1986. Vávra. Strojnické tabulky. Praha : SNTL, 1984. Vávra, P. aj. Strojnické tabulky pro SPŠS. Praha : SNTL, 1984. Švejda, T. Technické kreslení. Praha : SNTL, 1995. ISBN 80-7285-026-8.Drastík. Technické kreslení podle mezinárodních norem. Ostrava : Montanex, 1994. ISBN 80-7225-013-2.DRASTÍK, F. Technické kreslení podle mezinárodních norem I. Ostrava, 1994. ISBN 80-7225-013-2.Friedmann, Z. Grafická komunikace v technice. Brno : UJEP, 1986.

Požadavky

Požadavky pro udělení zápočtu: 1) Účast na cvičení (min. 90 %). 2) Písemná práce. 3) Odevzdání protokolů z jednotlivých cvičení. Požadavky pro udělení zkoušky: 1) Absolvování praktické části zkoušky (test). 2) Absolvování ústního pohovoru.

Garant

doc. PhDr. Milan Klement, Ph.D.

Vyučující

PhDr. PaedDr. Jiří Dostál, Ph.D.doc. PhDr. Milan Klement, Ph.D.PhDr. PaedDr. Jiří Dostál, Ph.D.